Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίγυπτος και λιβυκή Βουλή κατήγγειλαν το ΣΑ του ΟΗΕ για «υπονόμευση του ρόλου των νόμιμων λιβυκών θεσμών»

Αίγυπτος και λιβυκή Βουλή κατήγγειλαν το ΣΑ του ΟΗΕ για «υπονόμευση του ρόλου των νόμιμων λιβυκών θεσμών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ακίλα Σάλεχ, Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ,

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR), Αμπντουλάχ Μπλαϊχέγκ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, επαίνεσε τις σταθερές θέσεις της Αιγύπτου όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας του λιβυκού λαού.

Σύμφωνα με τον Μπλαϊχέγκ, ο Σάλεχ επιβεβαίωσε τη βούληση της Αιγύπτου να διατηρήσει την ενότητα της Λιβύης και να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές για την εκπλήρωση της βούλησης του λιβυκού λαού και την πλήρη απόρριψη της ξένης παρέμβασης.

Ο Σάλεχ ευχαρίστησε επίσης και εκτίμησε την ηγεσία, την κυβέρνηση και τον λαό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που στέκονται στο πλευρό της Λιβύης και του λαού της.

Την Πέμπτη, ο Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Άμπου Ζεΐντ, εξέφρασε τη λύπη του Καΐρου για την «υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην υπονόμευση του ρόλου των νόμιμων λιβυκών θεσμών».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Αμπντουλάγι Μπατίλι, σε συνέντευξή του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο μήνα.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη συγκρότηση μιας Διευθύνουσας Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την παρακολούθηση και την προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία στη Λιβύη.

Σε δηλώσεις Τύπου στο Middle East News Agency, ο Άμπου Ζεΐντ περιέγραψε την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως «σαφή παραβίαση του ρόλου των νόμιμων και εκλεγμένων λιβυκών θεσμών».

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης εξέφρασε τη «βαθιά του έκπληξη για την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για ασαφείς και απροσδιόριστες πρωτοβουλίες και στόχους, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει το έργο τους».

Κατήγγειλε επίσης τη χρήση «χαλαρών διατυπώσεων όπως “παράγοντες ασφαλείας”, που ανοίγει περιθώρια ερμηνείας και αντίφασης με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σύμφωνα με το Middle East News Agency.

«Όλα αυτά θα αύξαναν τη διαίρεση και τον ανταγωνισμό στη Λιβύη και θα υπονόμευαν τις πιθανότητες διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο μιας λιβυκής εθνικής συναίνεσης», εξήγησε.

Νωρίτερα, το λιβυκό Κοινοβούλιο και η ορισθείσα κυβέρνησή του κατήγγειλαν τη νέα πολιτική πρωτοβουλία.

Σχετικά άρθρα