Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανακάλυψαν “ρατσισμό” στον φόβο των ανθρώπων για τον Έμπολα

Ανακάλυψαν “ρατσισμό” στον φόβο των ανθρώπων για τον Έμπολα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιμορραγικός Πυρετός, Βίντεο, Έμπολα, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Φωτογραφίες,

Υπάρχει μια φριχτή πραγματικότητα. Ο Έμπολα σκοτώνει! Ο Έμπολα είναι ένας εφιάλτης, που ενώ μέχρι εχτές πρωταγωνιστούσε σε ταινίες του Χόλιγουντ, σήμερα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτος.

Σε αυτά τα επιστημονικά δεδομένα υπάρχει κάποια αντίρρηση; Φανταζόμαστε πως όχι…

Και όμως, ο δικαιολογημένος φόβος των ανθρώπων για τον Έμπολα για κάποιους έγινε αφορμή να μιλήσουν ξανά για “ρατσισμό”, “ξενοφοβία” -αλλά μάλλον έγινε ευκαιρία για κάποιους να αναδειχτούν από την αφάνεια και να αποκτήσουν “δημοσιότητα”- παραβλέποντας τον τρόμο που προκαλεί η ασθένεια.

ebola-1

“Είμαι Λιβεριανή, όχι ένας ιός”. Με αυτό το σύνθημα η πανέμορφη Λιβεριανή, Σοάνα Σόλομον, ξεκίνησε εκστρατεία που προωθείται τις τελευταίες ώρες, στα social media, κατά του στιγματισμού των πολιτών από την Δυτική Αφρική που έχουν πληγεί από τον ιό Έμπολα: Λιβερία, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα.

Με άλλα λόγια, η πανέμορφη Σόλομον, κάνει καριέρα στα social media κατηγορώντας όσους τρέμουν από την εξάπλωση του Έμπολα για ξενοφοβία και ρατσισμό.

ebola-2

Στο βίντεο που έχει “ανέβει” στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζονται κι άλλες γυναίκες από τις χώρες που έχουν δεχτεί την επέλαση του ιού.

Οι νεαρές Αφρικάνες εμφανίζονται στο βίντεο κραδαίνοντας πλακάτ – θυμίζει αυτό με το οποίο, πριν από λίγους μήνες, επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι απ΄όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου έκαναν έκκληση στην τρομοκρατική οργάνωση “Μπόκο Χαράμ” να απελευθερώσει τις μαθήτριες που είχε απαγάγει- με το σύνθημα το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την εθνικότητα της κοπέλας που το κρατά. Για παράδειγμα, “είμαι Νιγηριανή, όχι ένας ιός, ή “Είμαι Λιβεριανή, όχι ένας ιός…

ebola-3

Στο πρόβλημα του στιγματισμού των δυτικοαφρικανών που διαμένουν στο εξωτερικό, είχε αναφερθεί πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα “Wall Street Journal”, επικαλούμενη μαρτυρίες Λιβεριανών.

“Δεν βρίσκουν δουλειά, όλοι τους αποφεύγουν αλλά και η συμπεριφορά των άλλων είναι απαράδεκτη απέναντί τους αφού τους βάζουν στο περιθώριο”, επεσήμανε η “Wall Street Journal” προσθέτοντας πως, με βάση μαρτυρίες Δυτικοαφρικανών, που διαμένουν στις ΗΠΑ, οι ίδιοι αντιμετωπίζονται από τους Αμερικανούς με καχυποψία, λες και είναι “πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Σχετικά άρθρα