Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι κοντά

Ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι κοντά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντινούπολη, Σεισμός, Τουρκία,

Την ώρα που η Τουρκία θρηνεί για τις χιλιάδες νεκρούς από τον διπλό φονικό σεισμό που ισοπέδωσε 10 επαρχίες στη γειτονική χώρα, Τούρκοι σεισμολόγοι χτυπούν καμπανάκι προειδοποιώντας για έναν μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να πλήξει την Κωνσταντινούπολη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τούρκοι επιστήμονες έχουν αρχίζει να ανακινούν το θέμα ενός επικείμενου σεισμού στην Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θα συμβεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ, ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız, απάντησε:

«Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πότε θα συμβεί.

»Με τα δεδομένα που έχουμε από τους προηγούμενους σεισμούς και ορισμένα μοντέλα, μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι κοντά.

»Δεν θα εκπλαγούμε αν χτυπήσει…».

«Έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης…»

Πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη κάνει ο γνωστός καθηγητής Νατζί Γκιορούρ ο οποίος είχε προβλέψει τον σεισμό του Καχραμάνμαρας.

«Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή.

»Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της Κωνσταντινούπολης».

Ο επόμενος σεισμός στην Τουρκία θα καταστρέψει την Κωνσταντινούπολη;

«Είχε ειπωθεί το 1999 ότι αναμενόταν σεισμός σε περίπου 30 χρόνια.

»Έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια, από τότε.

»Η πιθανότητα να ξεσπάσει σεισμός πάνω 7 στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί στο 80%.

»Αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα έχουμε περισσότερες καταστροφές από το Καχαραμανμαράς» είπε ο διάσημος Τούρκος σεισμολόγος.

Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά το 1999 που ήταν πάνω από 7.6 Ρίχτερ, ο Νατζί Γκιορούρ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μιλά για την πιθανότητα να γίνει νέος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχοντας ήδη ένα σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά, πάνω από 7, η πιθανότητα να γίνει σεισμός ανά πάσα στιγμή μετά από 30 χρόνια, είχε ειπωθεί ότι ήταν 62%.

»Tώρα, αφού έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια (από το 1999) η πιθανότητα έχει αυξηθεί στο 80%.

»Άρα κάθε μέρα η πιθανότητα στην περιοχή του Μαρμαρά αυξάνεται και ο σεισμός πλησιάζει» σημείωσε.

Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι κοντά

Ο γεωλόγος ο οποίος προειδοποίησε για τον σεισμό με επίκεντρο το Καχραμανμαράς (Γερμανίκεια) το 2020, αλλά και μόλις τρεις ημέρες πριν από την καταστροφή, δρ. Νατζί Γκιορούρ έδωσε μια κρίσιμη προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη.

Ο Γκιορούρ έκανε μια δήλωση στη ζωντανή μετάδοση του TV5 λέγοντας:

«Ένας επιστήμονας από τις ΗΠΑ ονόματι Parsons έκανε αυτή τη μελέτη με Τούρκους γεωλόγους για την ώρα του σεισμού.

»Αυτό λένε: Η πιθανότητα σεισμού πάνω από 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, μετά από το 1999 είναι 62%.

»Είναι πολύ μεγάλη πιθανότητα το 62%.

»Αν ρίξετε ένα νόμισμα, παίζετε με το 50/50.

»Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή μελέτη, έχει δημοσιευτεί.

»Έχουν περάσει 23 χρόνια. Κι εμείς αυτό λέγαμε πάντα.

»Κοιτάξτε, λοιπόν, πλησιάζουμε στο τέλος. Από 62% η πιθανότητα έχει φτάσει στο 80%», είπε.

Ο Γκιορούρ είπε, «ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι ακριβώς όπως και ο σεισμός του Μαράς.

»Έχουν γίνει προετοιμασίες, αλλά όχι αρκετές», εννοώντας τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.

Λέγοντας, «αν ρωτήσετε αν η Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμη για σεισμό, όχι, δεν είναι.

»Θα στεναχωρηθούμε, θα μας ραγίσει ξανά η καρδιά», ο Γκιορούρ προσέθεσε:

«Εάν γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, να είστε σίγουροι ότι θα υποστούμε περισσότερες ζημιές από τον σεισμό σε αυτήν την περιοχή του Καχραμανμαράς.

»Επειδή η ποιότητα, η πυκνότητα και η πληθυσμιακή πυκνότητα του κτηριακού αποθέματος είναι πολύ υψηλότερη στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Γκιορούρ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, είπε, «νομίζουν ότι το πρόβλημα λύνεται με το να μην μιλήσουν για το σεισμό και να μην τον ακούσουν».

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι απλά προάγγελος των όσων θα διαδραματιστούν στην Κωνσταντινούπολη», λέει ο Ιχσάν Έντζιν Μπαλ, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας για την αντίσταση των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς στο πανεπιστήμιο Hanze της Ολλανδίας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε.

»Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» εκτιμά από την πλευρά του ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε, που μελετά το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που περνά κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σεισμολογικό Ινστιτούτο Κολωνίας αναμένει σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια.

Αδύναμη αντισεισμική κατάσταση και.. φυλαχτά

Η αντισεισμική κατάσταση των κτηρίων στην Τουρκία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, μετά από τις εκατοντάδες αναφορές για αδύναμα θεμέλια σε κτήρια, σίδερα κατά πολύ λεπτότερα και πιο αδύναμα από ό,τι πρέπει, δωμάτια που έχουν χτιστεί ως μπαλκόνια, και τοίχους χωρίς τσιμέντο.

Το NTV επισκέφθηκε το εργαστήριο του δήμου της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη για να ελέγξει την κατάσταση και την πρόοδο σχετικά με την έρευνα.

Τα υλικά σε ορισμένα από τα δείγματα σκυροδέματος που δοκιμάστηκαν εδώ τράβηξαν την προσοχή.

Στα δείγματα που ελήφθησαν από τα κτήρια στη Χαλκηδόνα, αντικείμενα όπως χάντρες για το μάτι, κοχύλια, αφρός και εφημερίδες βρέθηκαν στα θεμέλια των κτηρίων.

Ενώ αναφέρθηκε ότι η κατάσταση αυτή αποδυνάμωσε τα θεμέλια των κτιρίων, παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν ακόμη και ρωγμές στα δείγματα που ελήφθησαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του NTV για το θέμα, ο υπάλληλος του εργαστηρίου είπε σχετικά με το βασικό δείγμα που λήφθηκε από ένα παλιό κτήριο, «δεν υπάρχει καμία υπηρεσία μηχανικής εδώ, δεν υπάρχει κανένα πρότυπο. Εάν υπήρχε δεν θα βλέπαμε κοχύλια».

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νέα κτήρια, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε σκυρόδεμα που δεν ήταν σωστά συμπιεσμένο.

Δηλώθηκε ότι οι πολίτες της περιοχής μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον δήμο Χαλκηδόνας σχετικά με την κατάσταση των κτηρίων και αναφέρθηκε ότι οι επικίνδυνες κατασκευές μπορούν να καθοριστούν εντός του πεδίου εφαρμογής του νόμου 6306.

Η Τουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα

Η Tουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, γι’ αυτό και ως χώρα δίνει συχνότερα σεισμούς.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των γεωλόγων ανά τον κόσμο, η Κωνταντινούπολη θα πέσει θύμα σεισμικής δόνησης άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

Την εν λόγω προειδοποίηση απηύθυνε το δίκτυο CBC, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις των γεωλόγων για μεγάλο σεισμό στην πόλη των 15 εκατ. κατοίκων, υπογραμμίζοντας πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει σκεπτικό σήμερα κιόλας, αύριο θα θρηνήσει ακόμα περισσότερους νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, αν οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία οφείλονται στην αντισεισμική ανεπάρκεια των κτισμάτων τους, τότε τι θα συμβεί όταν ο Εγκέλαδος πλήξει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα;

Η ανησυχία των γεωλόγων για την περιοχή είναι μεγάλη, επειδή οι σεισμοί εκεί προχωρούν κατά μήκος του ρήγματος και γιατί τα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σχετικές εκτιμήσεις από το δημαρχείο της πόλης, που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, κάνουν λόγο για 14.500 νεκρούς στην περίπτωση που ένας σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ πλήξει τα εδάφη της τις νυχτερινές ώρες.

Ανάλογη έρευνα Ευρωπαίων γεωλόγων ανεβάζει τον ίδιο αριθμό σε 30.000 με 40.000 νεκρούς.

Ο φοβερός σεισμός του 557 στην Κωνσταντινούπολη

Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 577, ένας τρομερός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές.

Ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες.

Ο ποιητής και ιστορικός Αγαθίας ο Σχολαστικός (530 – 582) αναφέρει ότι του σεισμού αυτού προηγήθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί, ο ένας τον Απρίλιο και ο άλλος τον Οκτώβριο.

Κατά το σεισμό του Οκτωβρίου παρατηρήθηκε θαλάσσιο σεισμικό κύμα (τσουνάμι) στη Θράκη, που εισχώρησε στην ξηρά και προκάλεσε πολλά θύματα και μεγάλες καταστροφές.

Οι σεισμοί που ακολούθησαν δεν ήταν τόσο ισχυροί, αλλά αποτελείωσαν την καταστροφή.

Ο ιστορικός Θεοφάνης ο Βυζάντιος (6ος αιώνας) αναφέρει ότι έγινε πολύ φοβερός σεισμός κι έπεσαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης που είχαν χτίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Μέγας Θεοδόσιος.

Δεν έμεινε περιοχή που να μην πάθει βλάβη, ενώ μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις εκκλησίες της Πόλης.

Πολλοί σκοτώθηκαν κάτω από τα ερείπια και για τρεις μέρες έμειναν άταφοι. Στον ουρανό φάνηκε λάμψη σαν λόγχη από Βορρά προς Δύση.

Ο Ιουστινιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου εκείνη την περίοδο, δεν φόρεσε το στέμμα του για ένα μήνα σε ένδειξη πένθους, ενώ οι διασωθέντες πραγματοποίησαν λιτανείες στις εκκλησίες.

Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός αυτό κάθε χρόνο και το έχει εντάξει στο εορτολόγιο της 14ης Δεκεμβρίου.

Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη

Οι ειδικοί και όσοι έχουν σχετικά καλές γνώσεις βυζαντινής ιστορίας γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη από τότε που έγινε πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χτυπήθηκε πολλές φορές από ιδιαίτερα καταστροφικούς σεισμούς.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, μετά την ίδρυση της Χαλκηδόνας στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου από Μεγαρείς αποίκους (674 π.Χ.) ο Βύζας, που καταγόταν επίσης από τα Μέγαρα, «έχτισε» στην απέναντι ευρωπαϊκή παραλία το Βυζάντιο (658 ή 657 π.Χ.).

Λόγω της εξαιρετικής της θέσης η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα, περιτειχίστηκε και κατέλαβε εδάφη στα ασιατικά παράλια.

Στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα το Βυζάντιο καταλήφθηκε από τους Πέρσες, αλλά ο νικητής τους στη μάχη των Πλαταιών Παυσανίας μετά τον θρίαμβό του στη βοιωτική πόλη ελευθέρωσε το Βυζάντιο (479 π.Χ.).

Το 340 π.Χ. το Βυζάντιο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Φίλιππο Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και το 279 π.Χ. επίσης ανεπιτυχώς από τους Γαλάτες.

Στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα ο Σεπτίμιος Σεβήρος πολεμώντας τον Πεσκένιο Νίγηρα που είχε οχυρωθεί στο Βυζάντιο κατέλαβε την πόλη και την κατέστρεψε.

Αντιλαμβανόμενος όμως άμεσα τη μεγάλη στρατιωτική της σημασία την ανοικοδόμησε.

Τον Σεπτέμβριο του 324 ο Μέγας Κωνσταντίνος νίκησε τον Λικίνιο που είχε καταφύγει εκεί και αποφάσισε να κάνει το Βυζάντιο πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους με το όνομα Νέα Ρώμη.

Οι εργασίες στην πόλη ξεκίνησαν το 325 μ.Χ. και στις 11 Μαΐου 330 μ.Χ. έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας που ονομάστηκε αρχικά Νέα Ρώμη και στη συνέχεια Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του ιδρυτή της.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Κωνσταντινούπολη στο πέρασμα των αιώνων ήταν τα συχνά χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Η σχισμή του Βοσπόρου και το πολυσχιδές των γειτονικών του ακτών (από τον Εύξεινο Πόντο ως το Αιγαίο) δείχνουν μεγάλες γεωλογικές διεργασίες.

Τρία ρήγματα έχουν εντοπιστεί στην Προποντίδα με κύρια κατεύθυνση από τη Δύση προς την Ανατολή και καμπυλωμένα άκρα.

Το διαπιστωμένο βάθος τους ξεπερνά τα 1.000 μέτρα.

Έτσι δεν είναι περίεργο που η περιοχή της Κων/πολης δέχεται συχνά πυκνά χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Η εστία των σεισμών βρίσκεται βασικά στην Προποντίδα (θάλασσα του Μαρμαρά), αλλά ορισμένες φορές και σε άλλες γειτονικές της Πόλης περιοχές.

Οι πρώτοι σεισμοί στη νέα πρωτεύουσα

Οι πρώτοι σεισμοί που έγιναν στη νέα πρωτεύουσα έγιναν τα έτη 342, 366, 396, 402, 408, 412 και 417.

Όλοι αυτοί οι σεισμοί προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, όχι όμως και σοβαρές ζημιές.

Η έντασή τους έφτανε το πολύ τους VII βαθμούς της δωδεκαβάθμιας κλίμακας Μερκάλι.

Για τον σεισμό του 366 ο Θεοφάνης γράφει: «Σεισμός δε γέγονε μέγας καθ’ όλην την γην».

Σχετικά με τον σεισμό του 402 υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η αυτοκράτειρα Ευδοξία, η σύζυγος του Αρκάδιου, ενοχλημένη από τις καταγγελίες του Ιωάννη του Χρυσόστομου για σπάταλη ζωή ζήτησε και πέτυχε από τον άβουλο αυτοκράτορα, σύζυγό της να εξοριστεί ο μεγάλος ιεράρχης.

Ένα καΐκι μετέφερε τον Χρυσόστομο με μερικούς φίλους του στη Βιθυνία (ΒΔ παράλια της Μ. Ασίας).

Το ίδιο βράδυ όμως η Κων/πολη χτυπήθηκε από ισχυρούς σεισμούς.

Έντρομη η Ευδοξία ζήτησε από τον Αρκάδιο να επανέλθει ο Ιωάννης.

Πραγματικά στρατιώτες με καΐκι πήγαν την άλλη μέρα στην Πραίνετο της Βιθυνίας, βρήκαν τον Χρυσόστομο και τον επανέφεραν στην Κων/πολη και τον αρχιεπισκοπικό του θρόνο.

Αλλά και το 423 σύμφωνα με το «Πασχάλιον Χρονικό» «πολλοί σεισμοί εγένοντο».

Ο πρώτος καταστροφικός σεισμός στη νέα πρωτεύουσα έγινε το 438.

Το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται σε 6,8 Ρίχτερ και η έντασή του σε IX (9) βαθμούς της κλίμακας Μερκάλι.

Όπως γράφουν οι βυζαντινοί χρονογράφοι Θεοφάνης και Γ. Κεδρηνός οι κάτοικοι της Πόλης πανικοβλήθηκαν και έμεναν στο ύπαιθρο που ονομαζόταν «Κάμπος».

Εκεί γίνονταν δεήσεις με τη συμμετοχή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β’ και του Πατριάρχου Πρόκλου «ανυποδήτων», όπως γράφει.

Οι μεγάλοι σεισμοί του 447 και 450

Στις 8 Νοεμβρίου 447 έγινε στην Κωνσταντινούπολη ο σφοδρότερος μέχρι τότε σεισμός.

Είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ και η έντασή του έφτασε τους IX βαθμούς της κλίμακας Μερκάλι.

Επίκεντρό του ήταν η θάλασσα της Προποντίδας.

Έγινε αισθητός σε Θράκη, Καλλίπολη, Τροία, Βιθυνία, Φρυγία και Ελλήσποντο.

Οι κάτοικοι της Πόλης ζήτησαν σωτηρία στην ύπαιθρο κάνοντας λιτανείες.

Τα τείχη αν και νεόδμητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον χρονογράφο Ευάγριο, πόλεις εξαφανίστηκαν μέσα σε χάσματα που άνοιξαν, κατολισθήσεις άλλαξαν τη μορφή των βουνών.

Τσουνάμι (χρησιμοποιούμε φυσικά τη σημερινή ορολογία) σάρωσαν και εξαφάνισαν προσωρινά τόσο τα νησιά της Προποντίδας όσο και τα θρακικά παράλια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Τη νύχτα της 26ης – 27ης Ιανουαρίου 450 έπληξε την Πόλη νέος ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ και εντάσεως IX βαθμών της κλίμακας Μερκάλι.

Επίκεντρο και αυτού του σεισμού ήταν η θάλασσα του Μαρμαρά.

Πολύτιμες πληροφορίες για τον σεισμό αυτό μας δίνει ο χρονογράφος Ιωάννης Μαλάλας, ενώ ο Λυκοσθένης αναφέρει ότι πύρινα σχήματα φάνηκαν στον ουρανό.

477 και 488: Νέοι ισχυροί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη

Οι Θεοφάνης και Κεδρηνός αναφέρουν ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 477 έγινε ένας ακόμα ισχυρός σεισμός στην Κων/πολη.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ και ένταση Ι (δέκα) βαθμούς της κλίμακας Μερκάλι.

Έπεσαν εκκλησίες, σπίτια, μέρος των τειχών και πολλά μνημεία της Κωνσταντινούπολης όπως η σφαίρα του ανδριάντα του Φόρου (δηλαδή της Αγοράς) και η στήλη του Μεγάλου Θεοδοσίου που βρισκόταν στον κίονα του Ταύρου.

Υπήρξαν πολλά ανθρώπινα θύματα και οι μετασεισμοί κράτησαν για μήνες.

Τον επόμενο χρόνο (478) νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,8 – 7 Ρίχτερ και έντασης ΙΧ βαθμών της κλίμακας Μερκάλι, σύμφωνα με τον Ιωάννη Μαλάλα και το Πασχάλιο Χρονικό, χτύπησε την Κωνσταντινούπολη αλλά και τα απέναντί της μικρασιατικά παράλια και την Καλλίπολη.

Το 488, νέος ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στα απέναντι μέρη της Μικράς Ασίας.

Το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται σε 7 Ρίχτερ. Τότε καταστράφηκαν η Νικομήδεια, μητρόπολη της Βιθυνίας και η Ελενούπολη της ίδιας επαρχίας.

Οι σεισμοί του 6ου αιώνα

Τον 6ο αιώνα, σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη πολλοί και μεγάλοι σεισμοί που προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τεράστιες ζημιές.

Το 526, έγινε ένας σεισμός ιδιαίτερα καταστροφικός για την Αντιόχεια.

Στην Κωνσταντινούπολη, δεν φαίνεται ότι προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές παρόλο ότι οι κάτοικοί της αισθάνθηκαν ιδιαίτερα τη δόνηση.

Το 533, όπως αναφέρει ο Ιωάννης Μαλάλας: «Γέγονε σεισμός εν Βυζαντίω, εσπέρας βαθείας, ώστε πάσαν την πόλιν συναχθήναι εν τω λεγομένω φόρω του Κωνσταντίνου εν λιταίς (ολονυχτίες) και δεήσεσι και αγρυπνίαις συναγόμενοι».

Ήδη από το 527, στον θρόνο του Βυζαντίου είχε ανέβει ο Ιουστινιανός Α’.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, είναι αναμφίβολα ο ναός της Αγίας Σοφίας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου 537.

Από τότε και για 20 χρόνια, η Κωνσταντινούπολη χτυπήθηκε από δέκα και περισσότερους σεισμούς, όταν ο Ε. Αντωνιάδης, καταγράφει από την ίδρυσή της έως τις αρχές του 20ου αιώνα 63 σεισμούς.

Το «φυσιολογικό», αν βέβαια στους σεισμούς υπάρχει «φυσιολογικότητα» θα ήταν οι σεισμοί αυτοί να εκδηλώνονταν σε 250 χρόνια.

Ορισμένοι απέδωσαν την έντονη αυτή σεισμική δραστηριότητα στη χρησιμοποίηση από τον Ιουστινιανό μαρμάρινων τμημάτων και στύλων από αρχαίους ναούς για την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.

Ο πρώτος από τους σεισμούς αυτούς έγινε στις 16 Αυγούστου 541.

Είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και ένταση ΙΧ βαθμούς.

Οι Θεοφάνης και Κεδρηνός αναφέρουν ότι έπεσαν εκκλησίες, σπίτια, το μεγάλο τείχος κοντά στη Χρυσή Πύλη (Χρυσόπορτα) έπαθε μεγάλες ζημιές, όπως επίσης και διάφοροι ανδριάντες.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ στους κατοίκους επικράτησε πανικός.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 543, μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ κατέστρεψε τη μισή Κύζικο.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι ζημιές δεν ήταν πολύ μεγάλες.

Όμως εκείνη την εποχή ένας μεγάλος λοιμός είχε ξεσπάσει στην Πόλη.

Τον σεισμό αναφέρουν ο Κεδρηνός, ο Γλυκάς και ο Θεοφάνης που γράφει ότι «γέγονε σεισμός μέγας εις όλον τον κόσμον».

Το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό κατέκλυσε τα παράλια της Ανατολικής Θράκης σε βάθος 4 μιλίων.

Το 545 και το 548 έγιναν νέοι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη (Θεοφάνης, Μαλάλας) που συνοδεύονταν από δυνατές και συχνές αστραπές και βροντές.

Τα μεσάνυχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου 554, σφοδρός σεισμός 7 Ρίχτερ και έντασης ΙΧ, προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων και μεγάλες ζημιές στην Πόλη (Θεοφάνης).

Το 557, ήταν ένα καταστροφικό έτος για την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας τριών σεισμών.

Ο πρώτος έγινε στις 2 Απριλίου, ο δεύτερος στις 6 Οκτωβρίου και ο τρίτος, ισχυρότερος και καταστροφικότερος, στις 14 Δεκεμβρίου.

Ήταν ένας από τους 7 πιο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ και ένταση ΙΧ-Χ. Λεπτομέρειες μας δίνουν οι χρονογράφοι Θεοφάνης, Αγαθίας, Γλυκάς και Μαλάλας.

Υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Έπεσαν μεγάλα τμήματα των τειχών, πολλές εκκλησίες (Αγίου Σαμουήλ, Παναγίας του Πεταλά, Αγίου Βικεντίου, Αγίων Στρατονίκου και Καλλινίκου κ.ά.).

Οι μετασεισμοί διήρκεσαν για πολλές μέρες.

Ο καταπονημένος τρούλος της Αγίας Σοφίας, διαμέτρου 32 μ., έπεσε στις 7 Μαΐου 558, στη διάρκεια εργασιών επισκευής του.

Η περίοδος της σεισμικής ησυχίας – Οι σεισμοί ως τον 10 αι.

Για δυο περίπου αιώνες στη συνέχεια, η Κωνσταντινούπολη «ηρέμησε» από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Τρεις σεισμοί (581, 583 και 601) δεν φαίνεται να προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην Πόλη.

Φτάνουμε στο 740, όταν επί βασιλείας Λέοντος Γ’ του Ίσαυρου, ισχυρότατος σεισμός 7,4 Ρίχτερ και έντασης ΙΧ, προκάλεσε τον θάνατο 1.000 και πλέον ανθρώπων.

Έπεσαν μεγάλο μέρος από τα τείχη της πόλης, ο ανδριάντας του Μεγάλου Θεοδοσίου και πολλές εκκλησίες και μοναστήρια.

Ο Schmidt (1867) αναφέρει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη Θεσσαλία.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για ένα χρόνο και οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έμεναν σε καλύβες στην ύπαιθρο.

Για 125 περίπου χρόνια επικράτησε σχετική ηρεμία στην Κωνσταντινούπολη.

Έγιναν μόλις τέσσερις σχετικά μεγάλοι σεισμοί.

Στις 9 Φεβρουαρίου 790, τον Μάιο του 796, το 814 και το 860.

Για τον τελευταίο αυτό σεισμό γράφει ο Νικήτας ο Παφλαγών:

«Σεισμός εξαισίοις η βασιλεύουσα κατεδονείτο και πας οίκος εκλονείτο και πάσα καρδία τω φόβω κατεσείετο … εν ημέραις … τεσσαράκοντα».

Ωστόσο, το 865 όπως γράφει ο Κεδρηνός, έγιναν «φρικωδέστατοι σεισμοί», ο μεγαλύτερος από τους οποίους σημειώθηκε τη μέρα της Αναλήψεως.

Είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ και ένταση VIII (8) βαθμούς. Έπεσαν ναοί, σπίτια και μέρος του τείχους ενώ εξαφανίστηκαν ποτάμια και πηγές.

Στις 9 Ιανουαρίου 869, ο Νικήτας ο Παφλαγών αναφέρει ότι έγινε ένας ακόμα «φρικωδέστατος σεισμός» (μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, ένταση VIII βαθμοί).

Πολλοί άνθρωποι και ζώα σκοτώθηκαν, εκκλησίες, φρούρια και σπίτια γκρεμίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Ε. Αντωνιάδη, ο ναός της Αγίας Σοφίας ρηγματώθηκε σε πολλά μέρη.

Ο τρομερός σεισμός του 986

Στις 26 Οκτωβρίου 986, πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ και έντασης ΙΧ βαθμών έπληξε την Κωνσταντινούπολη.

Γι’ αυτόν, μας πληροφορούν οι χρονογράφοι Λέων ο Διάκονος, Μιχαήλ Γλυκάς και Γεώργιος Κεδρηνός.

Ο Άραβας συγγραφέας Ελ Μακίν χρονολογεί τον σεισμό στο 989.

Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν τους ενοίκους τους.

Τα χωριά γύρω από την Πόλη καταστράφηκαν.

Παρατηρήθηκε θαλάσσιο σεισμικό κύμα που έπνιξε έναν στυλίτη μοναχό.

Ο κεντρικός τρούλος και ο δυτικός θόλος της Αγίας Σοφίας έπαθαν μεγάλες ζημιές.

Όμως ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος φρόντισε να αποκατασταθούν.

Ο Perrey (1848) γράφει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα ενώ ο Downey (1955) γράφει ότι προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στη Θράκη, τη Βιθυνία και τη Νικομήδεια και ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Λακωνία και την Ιταλία.

Οι σεισμοί της νέας χιλιετίας

Το 1032 και το 1036 έγιναν δύο σχετικά μικροί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο το 1037 (Αντωνιάδης) ή το 1038 (Γεωργιάδης) ένας ισχυρός σεισμούς μεγέθους 6,6 Ρίχτερ και έντασης VII βαθμών, ταρακούνησε τη Βασιλεύουσα.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες.

Το 1041, το Βυζάντιο συγκλονιζόταν από διαμάχες για τη διεκδίκηση του θρόνου.

Παράλληλα, έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και εμφάνιση κομητών, τροφοδοτούσαν τις δεισιδαιμονίες για θεϊκή οργή.

Στις 10 Ιουνίου 1041 έγιναν μια σειρά από σεισμικές δονήσεις ενώ νέα σειρά χτυπημάτων του Εγκέλαδου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1041.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γ. Κεδρηνός: «Εκλονείτο δε και η γη παρ’ όλους τους τέσσαρας μήνας της βασιλείας αυτού» (εννοεί τη βασιλεία του Μιχαήλ Ε’ Καλαφάτη από 11/12/1041 έως τη Δευτέρα του Θωμά του 1042).

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1063 έγινε πολύ ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει ο Γλυκάς.

Είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και ένταση ΙΧ βαθμούς. Έπεσαν πολλοί ναοί, σπίτια και τείχη.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Σκυλίτζης αναφέρει ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο πιο τρομερός απ’ όσους είχαν γίνει ως τότε.

Αναφορά στον σεισμό αυτό γίνεται και σε «ενθύμηση» της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Το 1087 όπως αναφέρει ο Ζωναράς, έγινε «φρικωδέστατος σεισμός» ανήμερα του Αγίου Νικολάου.

Είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ και ένταση VIII βαθμούς.

Πολλοί άνθρωποι καταπλακώθηκαν σε ερείπια και πέθαναν ενώ γκρεμίστηκαν σπίτια, ναοί και στοές.

Ένας σχετικά μεγάλος σεισμός που είχε μέγεθος μικρότερο των 6 Ρίχτερ έγινε το 1159 σύμφωνα με τον Ε. Αντωνιάδη.

Το 1231 ενώ οι Φράγκοι κατείχαν την Κωνσταντινούπολη, σφοδρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ και έντασης ΙΧ βαθμών έπληξε την Πόλη.

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες Βυζαντινών χρονογράφων, γίνεται ωστόσο αναφορά σε «ενθύμηση» γραμμένη σε βιβλίο της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους που έφερε στην «επιφάνεια» ο Ι.Μ. Μαραβελάκις.

Το 1323, όπως αναφέρει ο Νικηφόρος Γρηγοράς, μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και έντασης VIII βαθμών είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν ή να υποστούν ρωγμές πολλοί ναοί και σπίτια.

Ο σεισμός της 12ης Φεβρουαρίου 1331 είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ και ένταση VIII βαθμούς.

Κατά τον Ν. Γρηγορά, τον σεισμό ακολούθησε μεγάλο θαλάσσιο κύμα που κατέστρεψε από τα θεμέλια τα παράλια τείχη της Κωνσταντινούπολης και τις πόρτες τους ενώ κατέκλυσε και πολλά σπίτια.

Εκείνο το βράδυ πέθανε και ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος.

Ο μεγάλος σεισμός του 1344

Το φθινόπωρο του 1344 μια σειρά σεισμών προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων και μεγάλες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο μεγαλύτερος σεισμός έγινε στις 18 Οκτωβρίου.

Είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και ένταση Χ βαθμούς.

Σημαντικές πληροφορίες μας δίνει ο Νικηφόρος Γρηγοράς.

Μέσα στην Πόλη έπεσαν ναοί, σπίτια, ανδριάντες και στήλες, τμήμα των τειχών, ενώ «αμπέλων φραγμούς και κήπους περιβόλων ουδέ μεμνήσθαι χρη» (δηλ. φράχτες αμπελιών και κήπους δεν πρέπει κανείς ούτε να θυμάται πλέον).

Φοβερό σεισμικό θαλάσσιο κύμα κατέκλυσε τις ευρωπαϊκές ακτές σε βάθος δέκα σταδίων, δηλαδή περίπου 2 χλμ.

Το τσουνάμι στο πέρασμά του άφησε διαλυμένα πλοία, γκρεμισμένα κτίρια ενώ σκέπασε τη στεριά με λάσπη και νεκρά ψάρια.

Μετά την άλωση

Μετά το 1453, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τους σεισμούς που «χτύπησαν» την Κωνσταντινούπολη.

Σε «ενθύμηση» της Μονής Μεγίστης Λαύρας αναφέρεται ότι έγινε μεγάλος σεισμός στις 23 Απριλίου 1481.

Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 6,5 Ρίχτερ και η έντασή του στους VIII βαθμούς.

Ισχυρότατος σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου 1509. Είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και ένταση Χ βαθμούς.

Ο Hammer αναφέρει ότι γκρεμίστηκαν 1070 σπίτια, 109 τζαμιά και μεγάλο μέρος των τειχών.

Σύμφωνα με τον ντε Νικολάι, που έγραψε μεταξύ 1550 και 1580, 13.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ανάμεσά τους και 300 ιππείς του βεζίρη Μουσταφά πασά με τα άλογά τους.

Στις 25 Μαΐου 1719, ισχυρός σεισμός (6,8 Ρίχτερ, Χ), συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Από «ενθυμήσεις» μονών του Αγίου Όρους (Βατοπεδίου και Παντελεήμονα), πληροφορούμαστε για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου 1766 (6,8 Ρίχτερ, ΙΧ) και για άλλον ισχυρότερο στις 5 Αυγούστου 1766 (7,7 Ρίχτερ, IX), Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Ενθύμιο της Μονής Παντελεήμονος του Αγίου Όρους αναφέρει ότι «Εις τους 1776 κατά την 18η Μαΐου συνέβη φρικώδης σεισμός εν Κωνσταντινουπόλει».

Ιδιαίτερα καταστροφικός ήταν και ο σεισμός της 10ης Ιουλίου 1894 (6,7 Ρίχτερ, IX).

Γράφει δε ο Αντωνιάδης: «… ότε εις τας 12 ώρ. 23 λ. η γη εμυκήσατο σφοδρώς και κατεσείσθη επί 16 δευτερόλεπτα μετά φοβεράς προϊούσης εντάσεως… Η πρώτη αυτή δόνησις ήτο, ως πάντοτε σχεδόν, η σφοδροτέρα και αύτη επέφερε την καταστροφή πολλών επισφαλών κτιρίων, ιδία δε της αγοράς της πόλεως φονεύσασα προς τούτοις και εκατοντάδας ολοκλήρους ανθρώπων».

Ο 20ος αιώνας

Τον 20ό αιώνα οι σημαντικότεροι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη έγιναν το 1912, το 1919, το 1942, το 1944 και τέλος στις 18 Σεπτεμβρίου 1963 (6,3 Ρχίτερ) που προκάλεσε τον θάνατο δυο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών.

Αυτοί είναι, με αρκετές λεπτομέρειες, οι ισχυρότεροι σεισμοί που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη.

Όπως είδαμε, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί δεν είναι το αν θα χτυπήσει πάλι ο Εγκέλαδος την Πόλη, αλλά το πότε…

Σχετικά άρθρα