Μετά τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και τα γερμανικά Leopard 2, η Ουκρανία «στρέφει την προσοχή της σε αυτό που θεωρεί ως το λογικό επόμενο βήμα, στην προσπάθειά της να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς – την αποστολή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών», γράφει η ιστοσελίδα Politico.
«Οι συνομιλίες με αρκετούς Δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πολεμικά αεροσκάφη.
»Μια συζήτηση που προωθείται από Ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη “γερακιών” κρατών της Βαλτικής», σημειώνει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.
«Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν τα πολεμικά αεροσκάφη», είπε ένας διπλωμάτης από χώρα της βόρειας Ευρώπης.
Η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από τη διαμάχη για την προμήθεια των τανκς.
Στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν απορρίπτουν αρχικά την ιδέα, αλλά ότι οι φόβοι για κλιμάκωση παραμένουν υψηλοί.
Οι κόκκινες γραμμές μπορούν να ξεπεραστούν
Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε το Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι «απαγορευμένη, προς το παρόν», τόνισε η ίδια πηγή, αλλά πρόσθεσε:
«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή- αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε επίσης μια κόκκινη γραμμή για τους πυραύλους HIMARS και αυτή ξεπεράστηκε», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Άλλη διπλωματική πηγή τόνισε την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η προμήθεια δυτικών όπλων.
«Τα πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να θεωρούνται εντελώς αδιανόητα σήμερα, αλλά μπορεί να έχουμε αυτή τη συζήτηση σε δύο, τρεις εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φόπκε Χέκστρα είπε στο ολλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο.
«Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού», είπε.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε πάντως την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.
«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία», είπε.
«Αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».