Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην κομητεία Ίρι, στη δυτική Νέα Υόρκη, που έχει παραλύσει από τα χιόνια.
Κάποιοι από αυτούς πέθαναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, άλλοι βρέθηκαν νεκροί στους δρόμους ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα χιόνια από την αυλή τους.
Η παγοθύελλα αυτή θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών.
Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ σχολίασε ότι θα μείνει στην ιστορία ως «Η Θύελλα του ‘22», μετά από εκείνη του 1977 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι.
Ο τοπικός υπεύθυνος στην αναφερόμενη κομητεία Μαρκ Πόλονκαρζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σε μία ενημέρωση που έγινε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την κακοκαιρία αυξήθηκε κατά 12 στη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών με ανθρώπους που εντοπίστηκαν παγωμένοι σε χιονισμένες πλαγιές, στα αυτοκίνητά τους ή είχαν πεθάνει από καρδιακά επεισόδια στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν το χιόνι.
Όπως δήλωσε ο Πόλονκαρζ, περισσότεροι θάνατοι έχουν αναφερθεί, αλλά ο τοπικός ιατροδικαστής προσπαθεί να αποφασίσει να μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κακοκαιρία.
Η χιονοθύελλα χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη των τελευταίων 45 χρόνων, ενώ άρχισε να εκδηλώνεται από αργά το βράδυ της Παρασκευής, πλήττοντας τη δυτική Νέα Υόρκη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε παναμερικανικό επίπεδο από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία, σε περιστατικά που σχετίζονται με αυτή από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.
Η παρατεταμένη κακοκαιρία έφερε σφοδρές χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και πολικό ψύχος στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να βρουν φρικτό θάνατο.
Το μεγαλύτερο πλήγμα του ιστορικού χιονιά δέχτηκε το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η χιονοθύελλα κατέστησε αδιάβατους τους δρόμους, πάγωσε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και άφησε περισσότερους από δώδεκα νεκρούς, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας Έρι.
Οι συνθήκες χαλάρωσαν λίγο την Κυριακή, επιτρέποντας στα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να βγουν έξω και να δουν την έκταση του προβλήματος.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα για περισσότερες από δύο ημέρες» δήλωσε αξιωματούχοι της περιφέρειας Έρι.
«Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια που ζουν με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν».
Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul χαρακτήρισε την κακοκαιρία την «πιο καταστροφική στη ιστορία του Μπάφαλο» λόγω της ισχύος της και της μεγάλης της διάρκειας.
«Είναι μια κρίση επικών διαστάσεων», είπε η ίδια στο CNN την Κυριακή.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο «κυκλώνας βόμβα» έφερε επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοθύελλες και πλημμύρες στις ακτές σχεδόν στο σύνολο των ΗΠΑ, καταστρέφοντας τα χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δεχτεί προειδοποιήσεις για ψυχρούς ανέμους και παγετού.
Ορισμένες μεγάλες πόλεις στη Νοτιοανατολική, τη Μεσοδυτική και την Ανατολική Ακτή κατέγραψαν τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.
Η Φλόριντα έζησε τα πιο κρύα Χριστούγεννα από το 1983.
«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες», είναι «τρελό», περιέγραφε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια.
Στη Νέα Υόρκη σημειώθηκαν επίσης χαμηλές θερμοκρασίες – ρεκόρ την παραμονή των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων JFK και LaGuardia.
Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ανέβουν μέσα στην εβδομάδα με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές.
Περίπου 250.000 σπίτια και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς στο Μέιν και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το PowerOutage.us.
Από την έναρξη της καταιγίδας, οι διακοπές ρεύματος έχουν πλήξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες.
Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.
Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας.
Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.
Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών Αρχών, πρόσθεσε.
Κακοκαιρία και στον Καναδά
Η καταιγίδα έπληξε και τον Καναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.
Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.