Βουλευτής του συριακού κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τις δύο σιιτικές συριακές πόλεις Νουμπλ και Αλ Ζαχράα λέει ότι αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Συρία είναι ένας «ανασχηματισμός» και ένας κατακερματισμός από την Τουρκία για να εκκαθαρίσει τις φατρίες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και να επιστρατεύσει στη θέση τους τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS – πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακή Αλ Κάιντα).
Ο Σύρος βουλευτής, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα North Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι «η Τουρκία βάζει τέλος στη φατριακή αναρχία που δημιούργησε σε όλες τις περιοχές στη βόρεια Συρία προς όφελος μιας οργάνωσης που είναι καλά οργανωμένη όπως η Ταχρίρ Αλ Σαμ».
«Η HTS θα αντικαθιστούσε αργά ή γρήγορα τέτοιες φατρίες των οποίων η αποστολή ήταν να διαδώσουν αταξία και λεηλασία μεταξύ άλλων εγκλημάτων που κατέστησαν κοινά φαινόμενα σε συριακές περιοχές υπό τουρκική κατοχή», είπε.
Ο βουλευτής σημείωσε ότι δεν κάνει σύγκριση «για να δείξει τα πλεονεκτήματα της αλ Νούσρα και τα μειονεκτήματα άλλων φατριών.
»Και οι δύο είναι επιδέξιοι στον μισθοφορισμό και τον τρόμο», προσθέτοντας, «Μιλάω για τον τουρκικό ρόλο στη χάραξη πολιτικών των ένοπλων ομάδων και τον αποκλεισμό μιας φατρίας υπέρ μιας άλλης».
Ο Σύρος πολιτικός πιστεύει ότι η HTS «το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής Αλ Κάιντα και μια αδερφή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να πράξει ό,τι άλλες φατρίες και η Τουρκία δεν θα μπορούσαν λόγω της διεθνούς πίεσης, δηλαδή να πολεμήσουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ειδικά στις περιοχές Τελ Ριφάατ και τη Μάνμπιτζ».
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 23 Μαΐου ότι θα ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και διευκρίνισε τους στόχους του στη Τελ Ριφάατ και τη Μάνμπιτζ.
Η πρόθεση του Ερντογάν να ξεκινήσει τη νέα επίθεση αντιμετώπισε διεθνή και περιφερειακή απόρριψη λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μία τέτοια στρατιωτική επιχείρηση.
Πριν από μέρες, η Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) αποχώρησε από την Αφρίν και την ύπαιθρό της προς το Ιντλίμπ μετά από αιματηρές συγκρούσεις με την Τρίτη Λεγεώνα, μια φατρία που συνδέεται με τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), ενώ διατήρησε τις δυνάμεις ασφαλείας της στις περιοχές που έλεγχε.
Στις 13 Οκτωβρίου η Ταχρίρ Αλ Σαμ ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης της Αφρίν μετά από συγκρούσεις με φατρίες του SNA.
Ο Σύρος βουλευτής έδειξε ότι η Τουρκία θα ρίξει τη μπάλα στο γήπεδο της Ταχρίρ Αλ Σαμ και θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για να αποφύγει την άμεση ευθύνη να παραμείνει στην περιοχή.
Είπε ότι η Νουμπλ και η Ζαχράα θα είναι επίσης στόχος ενός τέτοιου τουρκικού προσανατολισμού, ενώ η HTS θα είναι η εντολοδόχος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
Πρόσθεσε: «Αυτή η ριζοσπαστική οργάνωση δεν θα διστάσει να επιτεθεί και να στοχεύσει τις δύο πόλεις».
Μια αιματηρή παράσταση
Ένας 64χρονος απόστρατος ταξίαρχος από τη Νουμπλ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε τις μάχες σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ως «παράσταση που επέτρεψε να χυθεί αίμα υπό τον όρο ότι το σενάριο θα εφαρμοστεί σωστά».
Ο απόστρατος ταξίαρχος πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι ώθησαν την HTS να εισβάλει στην Αφρίν, που προσπάθησε να εισέλθει στην Αζάζ και στη συνέχεια στην Αλ Μπαμπ.
»Συμμάχησε με τουρκμενικές φατρίες που έχουν πολύ στενούς δεσμούς με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως η “Σουλεϊμάν Σαχ” και η “Μεραρχία Αλ Χάμζα”».
«Αργά ή γρήγορα η βόρεια Συρία που ελέγχεται από τους Τούρκους θα περνούσε υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε εννοώντας την Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS).
«Φυσικά, η Τουρκία θα μπορούσε να ωθήσει την HTS να επιτεθεί σε Κούρδους, Ιρανούς στη Νουμπλ και τη Ζαχράα, ακόμη και στις [συριακές] κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις με την δυνατότητα να αποφύγει την ευθύνη όταν χρειαστεί και να παραδώσει περιοχές εάν συμφωνήσει με τη Ρωσία και το συριακό κράτος.
»Συνολικά, η Τουρκία θα ήταν σε μια ευνοϊκή θέση σε περίπτωση μαχών ή επίτευξης συνεννόησης», σύμφωνα με τον Ταξίαρχο.
Η κατάσταση είναι πιθανό να γίνει τεταμένη και οι μάχες θα ξεσπάσουν σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα με την HTS να γίνεται η κυρίαρχη δύναμη μετά τον αποκλεισμό ή την απορρόφηση άλλων φατριών.
Η Νουμπλ και η Αλ Ζαχράα βρίσκονται 25-30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπίου με πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους.
Βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη του Χαλεπίου τόσο με την Αζάζ όσο και με την Αφρίν, οι οποίες κατέχονται από την Τουρκία και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες της ένοπλης αντιπολίτευσης, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).
Οι κάτοικοι των δύο πόλεων ανήκουν το σιιτικό Ισλάμ, είναι δηλαδή σιίτες, δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος του Ισλάμ, μετά το Σουνιτικό Ισλάμ, και πιστεύουν ότι ο Αλί ιμπν Αμπί Ταλίμπ είναι ο διάδοχος του Προφήτη Μωάμεθ.
Τι προηγήθηκε
Στις 11 Οκτωβρίου η Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) -πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακή Αλ Κάιντα- παρενέβη στρατιωτικά σε συγκρούσεις μεταξύ του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.
Η φατρία που εδρεύει στην Ιντλίμπ μπήκε στη μάχη στο πλευρό της τουρκμενικής Μεραρχίας Χαμζά (τοπικά γνωστή ως αλ-Χαμζάτ) μαζί με την τουρκμενική Μεραρχία Σουλτάν Σουλεϊμάν Σαχ.
Η Μεραρχία Χάμζα δέχτηκε επίθεση από την Τρίτη Λεγεώνα του SNA, η οποία άρχισε να συγκρούεται μαζί της αφού ενεπλάκη στη δολοφονία του ακτιβιστή των μέσων ενημέρωσης Μουχάμαντ Αμπντούλ Λατίφ (Άμπου Γκανούμ) και της συζύγου του στην πόλη Αλ Μπαμπ στις 7 Οκτωβρίου.
Μετά την είσοδό της στην περιοχή της Αφρίν, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και υποστηρίζεται από υπηρεσίες που παρέχονται από την Άγκυρα, η HTS άρχισε να παρουσιάζεται ως διαχειριστής της διακυβέρνησης στην περιοχή.
Η Διεύθυνση Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, μέρος της ισλαμιστικής-τζιχαντιστικής Συριακής (ψευδο)Κυβέρνησης Σωτηρίας (SSG), που υποστηρίζεται από την HTS που εδρεύει στην Ιντλίμπ, δημοσίευσε φωτογραφίες από το προσωπικό της να περιοδεύει σε πολλά χωριά και στρατόπεδα στην ύπαιθρο της Αφρίν.
Εν τω μεταξύ, η υποστηριζόμενη από την Τουρκία ισλαμιστική αντιπολιτευόμενη Συριακή Προσωρινή (ψευδο)Κυβέρνηση (SIG) προσπάθησε να αποδείξει το αντίθετο: ότι παρέμεινε στην πόλη Αφρίν.
Η SIG δημοσίευσε δικές της φωτογραφίες, που δείχνουν τον αυτοαποκαλούμενο «πρόεδρο» Αμπντουραχμάν Μουστάφα, συνοδευόμενο από μια ομάδα ψευδοϋπουργών και στελέχη του τοπικού συμβουλίου που συνδέονται με το SIG στο Αφρίν.
Στις 18 Οκτωβρίου, ακτιβιστές κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν στρατιωτικές φάλαγγες της Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) να αποσύρονται από την Αφρίν στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από τουρκική πίεση. Ωστόσο, τρεις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο που διαμένουν επί του παρόντος στην πόλη Αφρίν, είπαν στο Syria Direct ότι -παρά την προφανή αποχώρηση- η HTS εξακολουθεί να έχει δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και πολιτικούς υπαλλήλους, στην πόλη.