Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαίος Επίτροπος διεύρυνσης στο EURACTIV: Πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας την Τουρκία

Ευρωπαίος Επίτροπος διεύρυνσης στο EURACTIV: Πρέπει να έχουμε στο πλευρό μας την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Όλιβερ Βαρέλι, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία,

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός» περιφερειακός παίχτης και πρέπει να την έχουμε στο πλευρό μας, είπε σε δηλώσεις του στο EURACTIV ο Επίτροπος διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι.

«Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε εσωτερικά ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης – το να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας είναι προς το συμφέρον μας», τόνισε.

Στην έκθεση προόδου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε χώρα-κλειδί, καθώς η Άγκυρα διευκόλυνε τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, αν και αποφάσισε επίσης να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η επιθετική ρητορική στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί εκ νέου και στην έκθεση οι Ευρωπαίοι καλούν την Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

«Βλέπουμε τις εντάσεις, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πολύ σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις εμπρηστικές ενέργειες να σταματούν, και τα μηνύματά μας είναι πολύ σαφή από την έκθεση», δήλωσε ο Βαρέλι.

«Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, φυσικά, χωρίς να διστάζουμε να εστιάζουμε την προσοχή της στα προβλήματα που βλέπουμε, όπως η άμεση αντιπαράθεση με τουλάχιστον δύο από τα κράτη μέλη μας και η ανάγκη αντιμετώπισης των επιχειρήσεων επιστροφής των μεταναστών. σύμφωνα με τη δήλωση της Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Λιβύη», πρόσθεσε.

Παρόλο που αυτά τα ζητήματα είναι πολύ παρόντα, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η σχέση μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχει «πολύ βαθιές ρίζες», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Σχετικά άρθρα