Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Welt: Στο μέλλον η Ευρώπη θα εξαρτάται ενεργειακά από την Αμερική

Welt: Στο μέλλον η Ευρώπη θα εξαρτάται ενεργειακά από την Αμερική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), Φυσικό Αέριο,

Κι ενώ η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ουάσιγκτον γίνεται όλο και πιο βέβαιη, γράφει η Welt.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI), οι ευρωπαίοι εταίροι, μετά τη διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία, μπορούν να καλύψουν μόνο το 25% της ζήτησης με φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μόνο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τα σημερινά 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε έως και 136 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Κάτι το οποίο θα τις καθιστούσε τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με μερίδιο 40%, με τη Νορβηγία να ακολουθεί με 20%.

«Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη στρατηγική διαφοροποίησης της Κομισιόν», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, οι Βρυξέλλες ήθελαν να δημιουργήσουν έναν μεγάλο αριθμό εναλλακτικών σχέσεων εφοδιασμού προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες στο μέλλον όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις προμηθειών και τιμών.

Αντίθετα η Ρωσία, αν και υποφέρει προς το παρόν από το πάγωμα των εξαγωγών φυσικού αερίου, θα μπορούσε, σύμφωνα με τη Welt, να εκτρέψει σημαντικό μέρος των εξαγωγών της προς την Κίνα και την Ασία.

«Η μελέτη του EWI δείχνει ότι οι εξαγωγές στην Κίνα θα μπορούσαν τουλάχιστον να διπλασιαστούν ή ακόμα και να εξαπλασιαστούν μέχρι το 2026, εάν δεν είναι δυνατές οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ».

Σχετικά άρθρα