Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σερβία: Η αστυνομία απαγόρευσε το EuroPride στο Βελιγράδι

Σερβία: Η αστυνομία απαγόρευσε το EuroPride στο Βελιγράδι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gay Pride, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Άνα Μπρνάμπιτς, Βαλκάνια, Βελιγράδι, Ομοφυλόφιλοι, Σερβία,

Η Αστυνομία του Βελιγραδίου αποφάσισε την Τρίτη την απαγόρευση της πραγματοποίησης της πορείας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο ως κορύφωση των εκδηλώσεων του «EuroPride 2022», για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις στη Σερβία για τις εκδηλώσεις τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στις οποίες πρωτοστατούν συντηρητικές ομάδες πολιτικών, ακροδεξιές οργανώσεις και η Εκκλησία της Σερβία, είναι έντονες, αν και για την ώρα εκδηλώνονται με ειρηνικό τρόπο.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία με χιλιάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί ιερείς που κρατούσαν θρησκευτικά λάβαρα, εικόνες και σταυρούς και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο EuroPride και τη στήριξη τους στον θεσμό της οικογένειας.

Άλλωστε ήδη από τον Αύγουστο και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε την ακύρωση της διεξαγωγής του EuroPride επικαλούμενος μια δύσκολη κρίση στο Κόσοβο.

Οι διοργανωτές, πάντως, απάντησαν ότι πορεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις απαγορεύσεις και τις απειλές.

Το EuroPride έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με μία εβδομάδα γιορτών και εκδηλώσεων και μια πορεία υπερηφάνειας την παραμονή της λήξης του.

Παρότι η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η πρωθυπουργός, η Άνα Μπρνάμπιτς, είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να ζουν μέσα στον φόβο.

Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά των ομοφυλοφίλων και τις δυνάμεις της τάξης.

Η πορεία πραγματοποιείται τακτικά από το 2014, αλλά με σημαντική παρουσία των δυνάμεων της τάξης.

Σχετικά άρθρα