Ο αντιπολιτευόμενος ιστότοπος Saudi Leaks, επικαλούμενος ενημερωμένες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν υπογράψει συμβόλαια με τις ισραηλινές εταιρείες, που περιλαμβάνουν δαπάνες εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την απόκτηση των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών κυβερνοκατασκοπείας και επιτήρησης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι αυξανόμενες μυστικές σχέσεις μεταξύ Σαουδάραβων και Ισραηλινών εταιρειών κυβερνοκατασκοπείας έχουν σκοπό να προετοιμάσουν τον δρόμο για την εφαρμογή του λεγόμενου σχεδίου CyberIC, το οποίο υποστηρίζεται ότι στοχεύει στην προστασία του τομέα της κυβερνοασφάλειας του βασιλείου.
Η έναρξη του σχεδίου ανακοινώθηκε από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (NCA) της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η υπηρεσία ασφαλείας, η οποία συνδέεται άμεσα με το γραφείο του βασιλιά, ανέφερε σε δήλωση ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη και οικοδόμηση εθνικών ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, τον εντοπισμό της τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας και του εκπαιδευτικού περιεχομένου και την τόνωση του ευρύτερου εγχώριου τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Τον περασμένο μήνα, η ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι μια ισραηλινή εταιρεία πούλησε τεχνολογία κυβερνοκατασκοπείας στη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας στο βασίλειο να εντοπίσει πολιτικούς αντιφρονούντες και υπέρμαχους της δημοκρατίας και να αξιοποιήσει τις επικοινωνίες τους.
Η ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές και έγγραφα, ανέφερε στις 8 Ιουνίου ότι η Quadream, με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών, πουλούσε τις υπηρεσίες της στη Σαουδική Αραβία εδώ και χρόνια.
Η έκθεση ανέφερε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα μέτωπο στην Κύπρο για να πουλήσει το λογισμικό υποκλοπής Reign, το οποίο προφανώς εξάγει δεδομένα από iPhone, ελέγχει εξ αποστάσεως την κάμερα και κρυφακούει και παρακολουθεί τις τοποθεσίες των χρηστών της συσκευής εν αγνοία τους.
Τέτοια ευαίσθητη τεχνολογία, είπε, μπορεί να εξαχθεί υπό την επίβλεψη Ισραηλινών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή, ανέφερε ότι οι αγοραστές περιλαμβάνουν χώρες που θεωρούνται καταπιεστικές από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Η Quadream συνεργάζεται με το Ριάντ από το 2019.
Πίσω στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται άμεσα στην πώληση εξελιγμένου spyware στη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει το βασίλειο να εκκαθαρίσει και να δολοφονήσει αντιφρονούντες.
Η Post ανέφερε ότι το υπουργείο Στρατιωτικών Υποθέσεων του Ισραήλ εξουσιοδότησε τον όμιλο NSO να πουλήσει το Pegasus, ένα εξαιρετικά περίπλοκο λογισμικό που χρησιμοποιείται για πειρατεία και κατασκοπεία, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Η έκθεση ανέφερε ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε μέσω μιας θυγατρικής της NSO στο Λουξεμβούργο.
Η εταιρεία, επίσημα γνωστή ως Q Cyber Technologies, επέτρεψε στο Ριάντ να στοχεύσει άτομα και οντότητες σε έξι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Σαουδική Αραβία έχει επεκτείνει τους μυστικούς δεσμούς της με το Ισραήλ υπό τον Μπιν Σαλμάν.
Ο de facto κυβερνήτης του βασιλείου έχει καταστήσει σαφές ότι αυτός και οι Ισραηλινοί στέκονται στο ίδιο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν το Ιράν στη Μέση Ανατολή.