Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Βροντερό όχι των Φινλανδών στις απαιτήσεις Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δημοσκόπηση: Βροντερό όχι των Φινλανδών στις απαιτήσεις Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσκοπήσεις, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σάνα Μάριν, Τουρκία, Φινλανδία,

Η υποστήριξη των πολιτών στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά η ένταξη δεν πρέπει να επιτευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα και υποχωρήσεις όπως απαιτεί ο Ερντογάν, δείχνει η νέα δημοσκόπηση.

Νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Helsingin Sanomat δείχνει ότι η υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ από τους Φινλανδούς αυξήθηκε στο 79%, γεγονός που σημαίνει αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές Μαΐου.

Κατά παραμένει το 11% των ερωτηθέντων. Ακόμη και μεταξύ των πρώην επιφυλακτικών υποστηρικτών της Αριστερής Συμμαχίας η δημοτικότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί στο 60%.

Η πιο σημαντική αλλαγή έλαβε χώρα μεταξύ των προηγουμένως αναποφάσιστων.

Τον Μάιο περίπου 20% ήταν ακόμα αβέβαιοι για τη γνώμη τους, ανίκανοι να αποφασίσουν τώρα είναι το 10% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιτευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία και απαίτησε σκληρότερες πράξεις κατά της «τρομοκρατίας», ακόμη και απελάσεις Τούρκων πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει και τόσο ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην υπάρξει σημαντική ανακάλυψη ούτε στη Μαδρίτη.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν (SDP) εξέφρασε την ανησυχία της ότι η κατάσταση μπορεί να «παγώσει».

Η νέα δημοσκόπηση της Helsingin Sanomat δημιουργεί μια εντολή με οριακές προϋποθέσεις για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η αλλαγή της φινλανδικής νομοθεσίας ή άλλες παραχωρήσεις για να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ θα ήταν απαράδεκτες για το 70% των ερωτηθέντων.

Περίπου το 14% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ερντογάν, οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι υποστηρικτές του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών.

Σχετικά άρθρα