Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόσχα για Κυπριακό: «Μην ψάχνετε τη μαύρη γάτα σε σκοτεινό δωμάτιο»

Μόσχα για Κυπριακό: «Μην ψάχνετε τη μαύρη γάτα σε σκοτεινό δωμάτιο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλαντίμιρ Τσιζόφ, Διπλωματικό Σώμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λουγκάντσκ, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τουρκία,

Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη θέση της στο θέμα του Κυπριακού, τόνισε σε γραπτή της απάντηση στην EURACTIV η ρωσική πρεσβεία στην ΕΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σέργκεϊ Λαβρόφ, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη» μπροστά από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα.

Μιλώντας στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Λαβρόφ είχε αναφέρει:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

»Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη».

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV στις 25 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «λεγόμενη».

Η EURACTIV δεν δημοσίευσε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης καθώς κατέθεσε πρόσθετα διευκρινιστικά ερωτήματα προς αποφυγή παρερμηνείας.

Ο Τσιζόφ είχε απαντήσει το εξής:

«Μπορώ να εξηγήσω γιατί [ο Λαβρόφ] το είπε αυτό.

»Το χρησιμοποίησε ως βάση για τη θέση ότι υπάρχουν προηγούμενα διαλόγου μεταξύ δύο πλευρών, όπου το ένα δεν αναγνωρίζει επίσημα το άλλο.

»Οι διακοινοτικές συνομιλίες της Κύπρου είναι σαφής ένδειξη.

»Γνωρίζω ότι, από την προσωπική μου εμπειρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διευκολύνει αυτόν τον διάλογο, φέρνοντας κοντά τις δύο πλευρές σε ισότιμη βάση. Αυτό είναι εφεύρεση».

«Ενώ η μία πλευρά είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άλλη είναι η μη αναγνωρισμένη ΤΔΒΚ, που στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται μόνο από μία χώρα, την Τουρκία».

«Αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις στο alter ego του, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

»Και ο λεγόμενος πρόεδρος της λεγόμενης ΤΔΒΚ, ως αρχηγός των Τουρκοκυπρίων.

»Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, πρέπει να ομολογήσω», είπε.

Η EURACTIV ρώτησε την ρωσική πρεσβεία εάν το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος συμμετέχει σε συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σημαίνει ότι η επίσημη κυβέρνηση αναγνωρίζει το όνομα ΤΔΒΚ και η απάντηση ήταν η ακόλουθη:

«Όχι, δεν σημαίνει αυτό. Το θέμα εξηγείται διεξοδικά στο απόσπασμα από τη συνέντευξη που μοιράστηκε μαζί σας ο Πρέσβης Βλαντίμιρ Τσιζόφ».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο ο Λαβρόφ δεν χρησιμοποίησε την λέξη «λεγόμενη» πριν την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η ρωσική πρεσβεία απάντησε:

«Δεν πρέπει να αναζητήσετε τη μαύρη γάτα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ειδικά αν δεν είναι εκεί.

»Ανατρέξτε στην επανειλημμένα δηλωθείσα επίσημη θέση της Ρωσίας για το θέμα», τόνισε η πρεσβεία υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: Euractiv

Σχετικά άρθρα