Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουλγαρία: Είμαστε εξαρτημένοι από ρωσικό αέριο και πετρέλαιο – Δεν γίνεται να απαγορεύσουμε

Βουλγαρία: Είμαστε εξαρτημένοι από ρωσικό αέριο και πετρέλαιο – Δεν γίνεται να απαγορεύσουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ενέργεια, Κίριλ Πέτκοφ, Ουκρανία, Πετρέλαιο, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει απορρίψει τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας, μια στάση που υποστήριξε ο Πέτκοφ.

«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση…

»Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και για άλλες κυρώσεις, όμως αυτές τις δύο κυρώσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αρχίσει επίσης να αγοράζει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για να ενισχύσει τα αποθέματά της μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου έτους και να αποφύγει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πάντως να απαγορεύεσει τις εξαγωγές σιταριού, πρόσθεσε, αλλά θα αυξήσει και τα αποθέματά της σε καλαμπόκι και ηλιόσπορους.

Σχετικά άρθρα