Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Δεν ήμασταν Βούλγαροι»

Βόρεια Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Δεν ήμασταν Βούλγαροι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Ο αρχηγός της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι δεν είναι αισιόδοξος για την επίλυση της διαφοράς με τη Σόφια ενώ η βουλγαρική πλευρά, όπως είπε, συνεχίζει να αρνείται τη «μακεδονική» ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό ή να επιμένει ότι «έχουμε μια κοινή ιστορία από τον Μεσαίωνα μέχρι το 1945 ή ότι ήμασταν Βούλγαροι».

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE είπε ότι επιθυμεί μια συμφωνία με τη βουλγαρική πλευρά, μια συμφωνία που, σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, δεν θα είναι μονομερής ή θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια της βορειομακεδονικής πλευράς.

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Είμαστε πάντα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια άξια συμφωνία, ότι η συμφωνία δεν θα είναι μονόπλευρη, αλλά θα είναι πραγματικά ανάλογη.

»Αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, αν και νωρίτερα ήμουν πεπεισμένος ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα με τους γείτονες.

»Βλέπουμε ότι τα προβλήματα με τους γείτονες δεν λύνονται, αντιθέτως.

»Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ήμασταν Βούλγαροι μέχρι το 1945, δηλαδή από τον Μεσαίωνα έως το 1945, ότι έχουμε κοινή ιστορία και ότι ήμασταν Βούλγαροι.

»Όλα ακούγονται κάπως παράδοξα», είπε ο Μίτσκοσκι, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ιστορικοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας έχουν εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη σλαβομακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ότι κρατά μυστικές τις συνομιλίες με τη βουλγαρική πλευρά, θέτοντας αμφιβολίες για παραίτηση από ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, χαρακτήρισε «ψευδή πατριωτισμό» τις προειδοποιήσεις του Μίτσκοσκι, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι «η κυβέρνηση παραιτείται από τις κόκκινες γραμμές που ενέκρινε η Βουλή».

«Είναι αναληθές και απαράδεκτο για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα να επιδεικνύει χαμηλό και ελεύθερο πολιτικό μάρκετινγκ για προσωπικά συμφέροντα καθώς και ψευδή πατριωτισμό.

»Για μένα και για όλους τους προγόνους δεν υπάρχει δίλημμα ούτε αμφιβολία ότι ο αγώνας μας ήταν για ελευθερία, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

»Δεν υπάρχει καμία κίνηση από τις θέσεις μας σχετικά με τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Σκόπια και Σόφια σχημάτισαν ομάδες εργασίας στις 25 Ιανουαρίου για να συζητήσουν την οικονομική συνεργασία, παρά τα ανεπίλυτα ιστορικά ζητήματα.

Αυτές οι ομάδες στοχεύουν να έχουν αποτελέσματα εντός έξι μηνών, που θα οδηγούσαν σε συμφωνία για την ουσία της διαμάχης, τη σλαβομακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, που δεν αναγνωρίζονται από τη Σόφια.

Λόγω διαφωνιών σχετικά με τη σλαβομακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, η Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2020 εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα