Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερευνητής: Μπροστά σε νέο ισχυρό κύμα πανδημίας ο πλανήτης λόγω Όμικρον 2

Ερευνητής: Μπροστά σε νέο ισχυρό κύμα πανδημίας ο πλανήτης λόγω Όμικρον 2
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,

Όπως σε κάθε μάχη, έτσι και στη μάχη κατά της πανδημίας, ταλανίζει ο απρόσμενος παράγοντας.

Στον συγκεκριμένο αγώνα της επιστημονικής κοινότητας εμφανή είναι δύο στρατόπεδα, από τη μια μεριά παρατάσσονται οι αισιόδοξοι κι από την άλλη οι πιο πεσιμιστές.

Στις αρχές του νέου έτους δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στάθηκαν στην όχθη της ελπιδοφόρας έκβασης της πανδημίας σε ενδημικό ιό, μιλώντας για την αρχή του τέλους της κρίσης.

Ωστόσο, η εμφάνιση της υποπαραλλαγής της Omicron, γνωστής και ως Omicron 2, έχει πυροδοτήσει νέες σκέψεις για επιβράδυνση της εξόδου από το σκοτεινό τούνελ.

Μετά τη δημοσιοποίηση ερευνών που διενεργήθηκαν σε Δανία και Βρετανία και που καταδεικνύουν υψηλότερο βαθμό μεταδοτικότητας της Omicron 2 σε σχέση με την Omicron, οι ειδικοί δεν αποκλείουν να ξεσπάσει νέο σφοδρό κύμα πανδημίας.

Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης, με την κωδική ονομασία BA.2, διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα στη Νότια Αφρική, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τον προβληματισμό των αρμοδίων για νέο «τσουνάμι» μολύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Omicron, που έθεσε σε τροχιά ενεργοποίησης μέτρων τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη, εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε το τελευταίο πανδημικό κύμα.

Έχει διαπιστωθεί, πάντως, από τους επιστήμονες ότι η ήπια νόσηση είτε από την Omicron είτε από την Omicron 2 δεν εξασφαλίζει την αποτροπή επαναμόλυνσης από το ίδιο στέλεχος.

«Η πορεία μολύνσεων της Omicron θυμίζει εκείνη της καμίλας» εξηγεί ο ερευνητής και σύμβουλος της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, Τούλιο ντι Ολιβέιρα.

Επισήμανε ότι η υποπαραλλαγή έχει προκαλέσει μολύνσεις σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νοτίου Αφρικής, ενώ σε μία μάλιστα έχει κυριαρχήσει.

Εμφανή μείωση παρουσιάζουν, ωστόσο, τα κρούσματα κορωνοϊού στη Νότια Αφρική. Η Omicron, όμως, παραμένει κυρίαρχη μετάλλαξη με ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές που «χτύπησαν» τον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι ο Ολιβέιρα είχε ρόλο και στην ανακάλυψη της μετάλλαξης Βήτα, το 2020, στη Νότια Αφρική.

Σχετικά άρθρα