Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ,

Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης.

»Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Μιλώντας σε ειδική ακρόαση για τη ρωσική εξωτερική πολιτική στην ολομέλεια της ρωσικής κάτω Βουλής, ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο το «μόνο» που κάνει είναι να «ενισχύει την υστερία», τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί ήδη καλούν σε ηρεμία, «αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια» και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς» (σ.σ.: οι ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας), είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες «η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική».

Η Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε».

Αναφερόμενος στην απαίτηση της Μόσχας να της παρασχεθούν «εγγυήσεις ασφάλειας», λίγο προτού οι ΗΠΑ παραδώσουν επισήμως στο ρωσικό ΥΠΕΞ τις γραπτές απαντήσεις τους στις ρωσικές προτάσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει με μια διαδικασία «ατελείωτων συζητήσεων», ούτε με την επιδίωξη της ΕΕ να ενταχθεί στη συζήτηση, αλλά «εάν δεν υπάρξει εποικοδομητική απάντηση και η Δύση συνεχίσει την επιθετική της γραμμή, τότε η Μόσχα, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν), θα λάβει τα αναγκαία απαντητικά μέτρα».

«Η ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα και θα κατοχυρωθεί αξιόπιστα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», επέμεινε ο Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι «οι καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ δυτικές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους μονομερές προβάδισμα», ενώ «όσους σκέφτονται διαφορετικά και ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική, πρωτίστως τη χώρα μας και τη ΛΔ Κίνας, προσπαθούν, όπως λένε, να τους τιμωρήσουν με κάθε είδους ακατάλληλα εργαλεία με τη μορφή κάθε είδους κυρώσεων, δαιμονοποίηση στο πεδίο των ΜΜΕ, προβοκάτσιες των μυστικών υπηρεσιών και πολλά άλλα».

«Η Δύση δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τον υπό διαμόρφωση πολυπολικό κόσμο», έκρινε ο Ρώσος υπουργός και εκτίμησε ότι «είναι όλο και λιγότεροι όσοι επιθυμούν να θυσιάσουν τα θεμελιώδη εθνικά τους συμφέροντα, να βγάλουν, όπως λέμε, τα κάστανα από τη φωτιά».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι «εδώ και καιρό δεν εξετάζω καν τις δηλώσεις του, κατά τη γνώμη μου έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του Β. Πούτιν με τους προέδρους της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας συμφωνήθηκε η εμβάθυνση «της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς χωρίς εξαίρεση», αλλά και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας συζητήσεις ώστε τα βιολογικά εργαστήρια, που τελούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ «να λειτουργούν υπό καθεστώς διαφάνειας, χωρίς κανέναν ξένο στρατιωτικό».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ακόμη πως «επιδιώκουμε να μειώσουμε την εξάρτηση από το δολάριο και οι Αμερικανοί μας βοηθούν δραστήρια σε αυτό, διότι κάνουν σχεδόν παν το δυνατό, ώστε να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη προς το νόμισμα αυτό, να το καταστήσουν επικίνδυνο για τις διεθνείς συναλλαγές – όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για κάθε χώρα του κόσμου».

Σχετικά άρθρα