Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπλίνκεν υποστηρίζει ότι χάρη σε εκείνον πήγε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Μπλίνκεν υποστηρίζει ότι χάρη σε εκείνον πήγε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Εφημερίδα New York Times, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στους «New York Times», αναφέρθηκε στις διπλωματικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις που προέκυψαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Σημαντική στιγμή της συνέντευξης ήταν η αναφορά του σε μια έντονη διαπραγμάτευση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες μέρες μετά την επίθεση.

Κατά τη διάρκεια πολύωρων συζητήσεων στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν πίεσε έντονα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε μια περίοδο που η ισραηλινή κοινωνία, βαθιά τραυματισμένη από την επίθεση, αντιδρούσε σε οποιαδήποτε στήριξη προς τους Παλαιστίνιους.

«Στο πρώτο ταξίδι που έκανα στο Ισραήλ πέντε ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, πέρασα με την ομάδα μου εννέα ώρες στα κεντρικά γραφεία του I.D.F. στο Τελ Αβίβ, έξι ορόφους κάτω από το έδαφος με την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, συζητώντας επί ώρες για τη βασική πρόταση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια έπρεπε να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

»Και αυτή ήταν μια διαφωνία που έλαβε χώρα επειδή είχατε στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου μια εντελώς τραυματισμένη κοινωνία» ανέφερε ο Μπλίνκεν.

«Δεν επρόκειτο απλώς για τον πρωθυπουργό ή έναν δεδομένο ηγέτη στο Ισραήλ.

«Ήταν μια ολόκληρη κοινωνία που δεν ήθελε καμία βοήθεια σε κανέναν Παλαιστίνιο στη Γάζα.

»Το υποστήριζα αυτό για εννέα ώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπλίνκεν απείλησε τον Νετανιάχου ότι θα επικοινωνούσε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θα τον καλούσε να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ, εάν δεν επιτρεπόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

Πράγματι, επικοινώνησε με τον Μπάιντεν, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τη θέση του.

Χάρη σε αυτή την παρέμβαση, επιτεύχθηκε συμφωνία για την έναρξη παροχής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία διέλευσης, παρά τις αρχικές αντιδράσεις.

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως κρίσιμη για την προστασία των αμάχων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύγκρουσης, τονίζοντας τη σημασία της ανθρωπιστικής δέσμευσης ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο Μπλίνκεν περιέγραψε τις φρικαλεότητες που είδε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά την επίθεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποτροπής επανάληψης τέτοιων γεγονότων, περιορισμού της εξάπλωσης της σύγκρουσης και διασφάλισης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Μοιράστηκε επίσης μια προσωπική εμπειρία, αναφερόμενος σε έναν Αμερικανό Παλαιστίνιο που του έδειξε φωτογραφίες συγγενών του στη Γάζα, μια οδυνηρή υπενθύμιση των ανθρώπινων απωλειών.

Αυτή η εμπειρία, όπως είπε, τον κινητοποιεί καθημερινά να εργάζεται για την ειρήνη.

Τόνισε, επίσης, ότι παρόλο που το Ισραήλ λειτουργεί σε ιδιαίτερες συνθήκες, αυτό δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του στη διαχείριση της κρίσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι από την 7η Οκτωβρίου οι βασικοί στόχοι ήταν η αποτροπή επανάληψης παρόμοιων επιθέσεων, η αποφυγή επέκτασης της σύγκρουσης και η διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περιέγραψε τις εννέα ώρες διαπραγματεύσεων με την ισραηλινή κυβέρνηση, όπου αντιμετώπισε την αντίσταση μιας τραυματισμένης κοινωνίας που απέρριπτε την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Η απειλή του να ακυρωθεί η επίσκεψη του Μπάιντεν και η πλήρης υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου ήταν καθοριστικές για την έναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχετικά άρθρα