Η ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εναρκτήρια σύνοδο του αλβανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα περιλάμβανε αιτήματα για λήψη «άμεσων μέτρων» κατά του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και των οπαδών του.
Ο Ερντογάν θεωρεί το δίκτυο Γκιουλέν («FETÖ») υπεύθυνο για το κυβερνητικό πραξικόπημα που προσπάθησε να τον ανατρέψει το 2016 και το έχει ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.
Είπε ότι οι ρίζες του «FETÖ» είναι βαθιές και ισχυρίζεται ότι η οργάνωση απειλεί την ασφάλεια της Αλβανίας λόγω της παρουσίας φερόμενων μελών στην εκπαίδευση, τη θρησκεία και τον ιδιωτικό τομέα.
«Πληρώσαμε πολύ βαρύ τίμημα, αναμένουμε από την Αλβανία να λάβει άμεσα μέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Αλβανία.
Τόσο κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο όσο και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Τουρκίας στην Αλβανία.
Αυτές περιλαμβάνουν ένα νοσοκομείο στην κεντρική πόλη του Fier και τα πρόσφατα εγκαινιασμένα διαμερίσματα στο Laç.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει επενδύσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία μέσω 600 εταιρειών που απασχολούν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.
Κατά την επίσκεψή του, ο Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Αλβανία στον απόηχο του σεισμού του 2019 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να προμηθεύσει την Αλβανία με το εμβόλιο Turkovac που δημιούργησε πρόσφατα η Τουρκία.
Ενώ σημείωσε ότι αυτή η υποστήριξη έρχεται χωρίς όρους και γίνεται στο όνομα της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού λαού, η ομιλία του στο κοινοβούλιο δεν απηχούσε το ίδιο.
«Προϋπόθεση για την υποστήριξή μας και την αδελφότητά μας», είπε ο Ερντογάν, «είναι η δέσμευσή σας στον αγώνα ενάντια στο FETÖ», τόνισε.
Στο παρελθόν, η Τουρκία έχει αξιοποιήσει τους δεσμούς της με την Αλβανία και το Κόσοβο για να πατάξει τους υποτιθέμενους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, οδηγώντας σε απελάσεις και επιδρομές σε σχολεία.
Αυτές οι υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται περισσότερα από 100 άτομα, έχουν περιγραφεί από τους εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών ως «εξωεδαφικές απαγωγές», «βίαιες επιστροφές» και «αναγκαστικές εξαφανίσεις».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την πόλη Laç, όπου η κεντρική πλατεία έχει μετονομαστεί προς τιμήν του.
Στο Laç, η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή 524 νέων διαμερισμάτων μετά την καταστροφή της πόλης από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 που άφησε δεκάδες οικογένειες άστεγες.
Η Τουρκία επένδυσε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ στο έργο.
Η απόφαση έχει πυροδοτήσει ορισμένες αντιδράσεις δεδομένης της περίπλοκης ιστορίας της Αλβανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και του γεγονότος ότι η επίσκεψη του Ερντογάν συμπίπτει με την 554η επέτειο του θανάτου του Σκεντέρμπεη, του εθνικού ήρωα της Αλβανίας.
Ο Σκεντέρμπεης συχνά προβάλλεται ως υπερασπιστής της χριστιανικής πίστης απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος της επίσκεψης του Ερντογάν, καθώς τα οδοφράγματα τους εμπόδισαν να πλησιάσουν την πόλη Laç.
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου μπορούσαν να παρευρεθούν μόνο δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και δεν τους επιτρεπόταν να φέρουν ή να χρησιμοποιήσουν κάμερες.
Όλα τα πλάνα της επίσκεψης του Ερντογάν ελέγχονταν από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα ελάχιστη ευκαιρία να δοθεί στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, υπογράφηκαν συνολικά επτά συμφωνίες με τον Ράμα, συμπεριλαμβανομένης της νομικής, στρατηγικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Μια άλλη συμφωνία αφορά την αγορά στρατιωτικών drones από την Τουρκία.