Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολύ κοντά να ενωθούν οι δύο στρατοί της Λιβύης – «Χωρίς ξένες παρεμβάσεις»

Πολύ κοντά να ενωθούν οι δύο στρατοί της Λιβύης – «Χωρίς ξένες παρεμβάσεις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε θερμά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου μεταξύ του υποστράτηγου Μοχάμεντ Αλ Χαντάντ, αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων με έδρα την Τρίπολη (δυτική Λιβύη) και του διορισμένου Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με έδρα την Κυρηναϊκή (ανατολική Λιβύη) αντιστράτηγου Αμπντουλραζέκ Αλ Ναθούρι.

Σε μια δήλωση, η UNSMIL είπε ότι ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να κάνουν τα συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω προς την ενοποίηση των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά τη συνάντηση, ο Αλ Ναθούρι είπε ότι η συνάντησή του με τον Αλ Χαντάτ στη Σύρτη «ήταν πολύ εγκάρδια και η κατανόησή μας είναι ταχύτερη από ό,τι θα περίμενε ο λαός της Λιβύης».

Πρόσθεσε, «εμείς, οι Λίβυοι, θα ενοποιήσουμε το στρατιωτικό κατεστημένο χωρίς ξένες παρεμβάσεις».

Συνέχισε, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αλ Χαντάντ, ότι η συνάντηση ήταν «καθαρή» και ότι «όλες οι απόψεις είναι κοντά».

Ο Αλ Ναθούρι τόνισε ότι ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία της πατρίδας και του συντάγματος.

Σημείωσε, «συμφωνήσαμε να ενοποιήσουμε τον στρατιωτικό θεσμό, σύντομα, χωρίς καμία παρέμβαση κανενός».

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ «περιμένουμε να συμμετάσχει η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 (JMC) σε αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες θα είναι διαδοχικές χωρίς παρεμβάσεις ξένων μερών».

Ο Αλ Ναθούρι ανέφερε ότι ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύουν την πατρίδα, το σύνταγμα και την πορεία της πολιτικής διαδικασίας.

Επεσήμανε ότι ο στρατιωτικός θεσμός δεν θα παραμελήσει τα δικαιώματα του στρατού, το οποία όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν παραμελήσει τα τελευταία 11 χρόνια.

Είπε, «αυτά τα δικαιώματα αντιπροσωπεύονται στους προϋπολογισμούς του στρατού και στα κονδύλια που διατίθενται για εκπαίδευση και παροχή στρατιωτικού ρουχισμού και προμηθειών υπό το φως των ισχυρισμών των κυβερνήσεων ότι επιθυμούν να ανασυγκροτήσουν αυτόν τον στρατό».

Ο Αλ Ναθούρι τόνισε την επιθυμία του στρατού να ανασυγκροτήσει τον στρατιωτικό θεσμό με στόχο την προστασία των συνόρων της Λιβύης.

Εξήγησε ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά την ασφάλεια της Λιβύης και των γειτονικών της χωρών.

Κάλεσε αυτές τις χώρες να μην ανακατευτούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Σχετικά άρθρα