Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδική Αραβία και Κατάρ συμφώνησαν σε πολιτική λύση στη Λιβύη σε «γραμμή» Γαλλίας

Σαουδική Αραβία και Κατάρ συμφώνησαν σε πολιτική λύση στη Λιβύη σε «γραμμή» Γαλλίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατάρ, Λιβύη, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί,

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το κράτος του Κατάρ τόνισαν τη σημασία της επίτευξης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα και με τρόπο που να επιτυγχάνει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτό προέκυψε σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Σαουδάραβα διαδόχου στο Κατάρ την Πέμπτη, η οποία είναι η πρώτη επίσκεψη σε αυτό το υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών του Κόλπου από το 2017.

Το μέρος που αφιερώθηκε στη Λιβύη στη δήλωση Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ είχε τους ίδιους όρους με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στα κράτη του Κόλπου και πρώτη επίσκεψη μετά την απόσυρση του πολυετούς αποκλεισμού του Κατάρ τον Ιανουάριο.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ έγινε δεκτός κατά την άφιξή του από τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, μετά την οποία οι δύο ηγέτες είχαν συναντήσεις το βράδυ της Τετάρτης.

Σε ένα tweet, ο σεΐχης Ταμίμ καλωσόρισε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ και είπε ότι οι αδελφικές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας «βασίζονται σε γερά θεμέλια της ιστορίας και σε ένα κοινό πεπρωμένο».

Αναφερόμενος στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ως αδερφό του, ο σεΐχης Ταμίμ πρόσθεσε ότι συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαίωσαν την κοινή θέληση των δύο πλευρών να υποστηρίξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η σύνοδος κορυφής ήταν η πρώτη από τότε που η Σαουδική Αραβία -μαζί με το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- συμφώνησαν να τερματίσουν τη διαμάχη τους με το Κατάρ, για την εξωτερική πολιτική του, η οποία τους οδήγησε να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα τον Ιούνιο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής διαμάχης, το Κατάρ απέρριψε τα αιτήματα του κουαρτέτου – τα οποία περιελάμβαναν να κλείσει το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al Jazeera και να εκδιώξει τους Τούρκους στρατιώτες από την επικράτειά του.

Τον Ιανουάριο, οι τέσσερις χώρες του αποκλεισμού συμφώνησαν να τερματίσουν τη διαμάχη.

Έκτοτε, το Ριάντ και το Κάιρο έχουν διορίσει νέους πρεσβευτές στη Ντόχα.

Το Άμπου Ντάμπι και η Μανάμα δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Το Κατάρ αποκατέστησε επίσης εμπορικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, αλλά όχι με το Μπαχρέιν.

Ο εμίρης του Κατάρ ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ πολλές φορές μετά το τέλος της διαμάχης.

Η επίσκεψη της Τετάρτης ήταν το πρώτο επίσημο ταξίδι του Σαουδάραβα πρίγκιπα στο Κατάρ από τότε που ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου το 2017.

Η περιοδεία του διαδόχου Μοχάμεντ συμπίπτει με τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας ορόσημο που υπογράφηκε με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, με αποτέλεσμα το Ιράν να αρχίσει να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συμφωνία.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και είπε ότι οι προσπάθειές της είναι μόνο για ενεργειακούς σκοπούς.

Το Ομάν, το Κουβέιτ και το Κατάρ διατηρούν σχέσεις με την Τεχεράνη, ενώ η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν βιώσει αυξανόμενες εντάσεις.

Σχετικά άρθρα