Ο οθωμανικής καταγωγής Τουρκολίβυος -και τουρκικής συνείδησης- Λίβυος πολιτικός Χαλέντ αλ Μίσρι, ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο οποίος κατέχει το αξίωμα του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, ενός συμβουλευτικού οργάνου που ελέγχεται από τους φιλότουρκους ισλαμιστές, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δεν θα κυβερνήσει ποτέ, ακόμα και με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
«Εάν ο Χάφταρ γίνει Πρόεδρος, η δυτική περιοχή θα πάρει τα όπλα και θα πολεμήσει», είπε ο Αλ Μίσρι την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera.
Ο Αλ Μίσρι κατάγεται από την πόλη λιμάνι Μισράτα, ο πληθυσμός της οποίας είναι κατά 2/3 Τουρκολίβυοι, δηλαδή Λίβυοι οθωμανικής καταγωγής απόγονοι εποίκων.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ είναι ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που βρίσκεται στην Κυρηναϊκή και αποτελεί τις ένοπλες δυνάμεις της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποφύγουν τις εκλογές
Ο Αλ Μίσρι απέρριψε τους εκλογικούς νόμους που επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας (Κυρηναϊκή).
Είπε ότι ο εκλογικός νόμος είναι «προσαρμοσμένος» για να αναλάβει ο Χάφταρ την προεδρία.
«Οι χώρες που υποστηρίζουν τον Χάφταρ βρίσκονται πίσω από τους νόμους που σχετίζονται με τις εκλογές», υποστήριξε.
«Θα γίνει πόλεμος»
Απείλησε, αυτός ο πράκτορας της Τουρκίας, ότι η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης θα επανέλθει εάν ο Χάφταρ εκλεγεί πρόεδρος και η χώρα θα διαιρεθεί ξανά.
«Νομίζω ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
«Εάν ο Χάφταρ γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Λιβύης, δεν θα μπορέσει να ελέγξει την κατοικημένη δυτική περιοχή, γιατί οδήγησε έναν αιματηρό πόλεμο για χρόνια εκεί, και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτήν την περιοχή επί τόπου», σημείωσε ο Αλ Μίσρι.
Οι τουρκοπράκτορες δεν αναγνωρίζουν τον εκλογικό νόμο
Τον Σεπτέμβριο, ο Αλ Μίσρι κάλεσε το κοινοβούλιο να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, ανακοίνωσε την επικύρωση του νόμου για τις προεδρικές εκλογές που εκδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που ελέγχεται από τους Τούρκους και τους ισλαμιστές το απέρριψε και είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει τον εκλογικό νόμο.
Σε μια ανακοίνωση Τύπου, ο τουρκοπράκτορας Αλ Μίσρι είπε ότι το Συμβούλιο του έχει ετοιμάσει έναν συνταγματικό κανόνα και πρότεινε να τον συμπεριλάβει στη συνταγματική δήλωση.
Πρότεινε επίσης να διεξαχθούν πρώτα οι κοινοβουλευτικές εκλογές για τη σύσταση ενός κοινοβουλίου με δύο σώματα (γερουσιαστές και αντιπροσώπους) στις 24 Δεκεμβρίου.
«Στη συνέχεια, για ένα χρόνο, το σχέδιο συντάγματος θα επανεξεταστεί και θα εγκριθεί και θα οριστεί η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, κάτι που δεν βλέπουμε ότι δημιουργεί σταθερότητα στη Λιβύη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο Αλ Μίσρι ισχυρίστηκε ότι το συμβουλευτικό Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους διαθέτει ορισμένες αρμοδιότητες σε συνεργασία με τη λιβυκή Βουλή.
«Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία, επικυρώνονται νόμοι μετά από συναίνεση μεταξύ των δύο βουλών», είπε, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους δεν είναι Βουλή, δεν αποτελεί εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, δεν είναι γερουσία όπως λαθεμένα παρουσιάζεται από ορισμένα ΜΜΕ.
Libya’s Khalid Al-Mishri: Haftar will never rule Libya even if it costs us Hundreds of thousands of bodies.https://t.co/PzK4AXb3CT#Libya #LibyaReview pic.twitter.com/70JnPNIo8q
— Libya Review (@LibyaReview) November 5, 2021
Libya’s Khalid Al-AlMishri: Even if Haftar wins the upcoming elections we will fight him.https://t.co/PzK4AXb3CT#Libya #LibyaReview pic.twitter.com/y472rIj8QR
— Libya Review (@LibyaReview) November 5, 2021
Libya’s Khalid Al-Mishri: I was behind the idea of asking Turkey to intervene in Libya.https://t.co/PzK4AXb3CT#Libya #LibyaReview pic.twitter.com/INWJhVq1Tk
— Libya Review (@LibyaReview) November 5, 2021