Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Ποιος ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός στη θέση του Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Ποιος ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός στη θέση του Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Σκόπια,

Συναντήσεις με κυβερνητικούς εταίρους του έχει στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί αφού φαίνεται πως εμμένει στην απόφαση παραίτησής μετά τα δυσμενή αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών που ωστόσο διατηρούν ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Σκόπια, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζάεφ θα προέρχονται από τον στενό πυρήνα συνεργατών του, που διατηρούν θέσεις–κλειδιά στη σημερινή κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε σχετικό δημοσίευμα «βλέπει» τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκολα Ντιμιτρόφ, νέο πρωθυπουργό.

Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών που το 2018 είχε υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Ερωτηματικό παραμένει εάν υπάρξουν αλλαγές και στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, φωτογραφία, υπενθυμίζουμε ότι κατάγεται από την Ελλάδα.

Το αντιπολιτευόμενο – εθνικιστικό VMRO-DPMNE, επανέλαβε τη θέση του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας πως:

«Αυτοί που βύθισαν τη χώρα στην κρίση δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για αυτήν», εννοώντας τη σημερινή κυβέρνηση.

Όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι φαίνεται πως προχώρησε σε … κυβίστηση από τις ακραίες θέσεις του.

Αν και παλαιότερα μιλούσε για κατάργηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, εφόσον εξασφάλιζε πλειοψηφία των 2/3 στη βουλή, ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι «Πρέσπες» αποτελούν πραγματικότητα, που όμως δεν αρέσουν στον ίδιο και θα ήθελε να τις αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως «εάν αυτή δεν γίνει σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα» όπως δήλωσε.

Λέει τα ίδια με τον Μητσοτάκη. Όλα τα «παλικάρια» των Βαλκανίων τα ίδια λένε.

Έως την Παρασκευή δεν κατατέθηκε επίσημα στη βουλή η δήλωση παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Αυτή η κίνηση εκτιμάται πως θα γίνει τις επόμενες μέρες και αφού οι κυβερνητικοί εταίροι καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

Σχετικά άρθρα