Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άγνωστης προέλευσης ραδιοκύματα φτάνουν στη Γη

Άγνωστης προέλευσης ραδιοκύματα φτάνουν στη Γη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Γη, Διάστημα,

Ασυνήθιστα ραδιοκύματα ιδιαίτερα υψηλής πόλωσης εντοπίστηκαν στον πλανήτη μας, με τους αστρονόμους να πιστεύουν πως προέρχονται από το κέντρο του γαλαξία μας, χωρίς ωστόσο η ακριβής προέλευσή τους να είναι γνωστή.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal», όπου και ανέφεραν ότι τα εν λόγω ραδιοκύματα δεν ταιριάζουν με καμία γνωστή ραδιοπηγή, ενώ πρόσθεσαν ότι η υψηλή πόλωση του σήματος σημαίνει ότι το φως του ταλαντώνεται μόνο προς μια κατεύθυνση, αλλά αυτή η κατεύθυνση περιστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου.

«Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο.

»Η φωτεινότητα του αντικειμένου αυξομειώνεται δραματικά, κατά 100 φορές, και το σήμα φαίνεται να “αναβοσβήνει” με τυχαίο τρόπο», ανέφερε ο Ζιτένγκ Γουάνγκ του Ινστιτούτου Αστρονομίας και της Σχολής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Κοιτάζοντας προς το κέντρο του γαλαξία μας, βρήκαμε αυτό το αντικείμενο που είναι μοναδικό, καθώς στην αρχή ήταν αόρατο, μετά έγινε φωτεινό, μετά ξεθώριασε και μετά εμφανίστηκε ξανά.

»Η συμπεριφορά ήταν τελείως ασυνήθιστη», τόνισε η καθηγήτρια Τάρα Μέρφι, εκ των ερευνητών.

Η άγνωστη πηγή αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα μυστηριώδη ραδιο-αντικείμενα, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας και έχουν επίσης μεταβαλλόμενη φωτεινότητα.

Αν και υπάρχουν πολλά είδη άστρων που εκπέμπουν μεταβλητό φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (π.χ: αστέρες νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες κτλ), η νέα πηγή δεν φαίνεται να ταιριάζει με κανένα από αυτά τα φαινόμενα.

Έχοντας ανιχνεύσει έξι ραδιοσήματα με το ASKAP στη διάρκεια εννέα μηνών το 2020, οι ερευνητές προσπάθησαν επανειλημμένα να παρατηρήσουν το σήμα χρησιμοποιώντας διάφορα τηλεσκόπια, χωρίς επιτυχία.

Τελικά, το εξαιρετικά ευαίσθητο τηλεσκόπιο MeerKAT κατόρθωσε να ανιχνεύσει φέτος ξανά το μυστηριώδες αντικείμενο, το οποίο βαφτίστηκε «το αντικείμενο του Άντι» (από το παρατσούκλι του αστρονόμου που πρώτος το ανακάλυψε).

«Ήμασταν τυχεροί που το σήμα επέστρεψε, αλλά βρήκαμε ότι η συμπεριφορά του ήταν δραματικά διαφορετική.

»Η πηγή εξαφανίστηκε μέσα σε μια μόνο μέρα, μολονότι είχε διαρκέσει επί εβδομάδες, όταν το είχαμε παρατηρήσει με το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP», εξήγησε η Μέρφι.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το μεγάλο διασυνδεμένο μέσω διαδικτύου διηπειρωτικό ραδιοτηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array), το οποίο οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκαλύψει περισσότερα για τα μυστηριώδη αυτά αντικείμενα.

Σχετικά άρθρα