Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντμπεϊμπά ή Μπασάγκα ο εκλεκτός Τουρκίας-Κατάρ στη Λιβύη;

Ντμπεϊμπά ή Μπασάγκα ο εκλεκτός Τουρκίας-Κατάρ στη Λιβύη;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Εκλογές, Κατάρ, Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Φατί Μπασάγκα,

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ, ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε στο μυαλό του τις επικείμενες εκλογές στη χώρα του, λένε αναλυτές που επικαλείται το Arab Weekly.

Πιο συγκεκριμένα, προσπάθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του καθεστώτος του Κατάρ για να ξεπεράσει δύο προκλήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες του να κερδίσει.

Η πρώτη πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα, που συχνά περιγράφεται ως άνθρωπος του Κατάρ και της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η δεύτερη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης έχει αρκετή ρευστότητα ώστε ο Ντμπεϊμπά να χορηγήσει επιδόματα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Λιβύης.

Ο Ντμπεϊμπά πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις αφού οι εκλογές είναι αναπόφευκτες μετά την αποτυχία των προσπαθειών αναβολής της εκλογικής διαδικασίας, όπου πιστεύεται ότι είχαν εμπλακεί ο Ντμπεϊμπά και η κυβέρνησή του.

Υπάρχουν εικασίες στη Λιβύη ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ή θα υποστηρίξει ένα μέλος της πλούσιας οικογένειάς του εάν δεν είναι σε θέση να το πράξει λόγω της δέσμευσης, πριν από την επιλογή του ως προσωρινού πρωθυπουργού, να μην θέσει υποψηφιότητα.

Ο Φατί Μπασάγκα παραμένει ωστόσο ισχυρός ανταγωνιστής της οικογένειας Ντμπεϊμπά στην πόλη λιμάνι Μισράτα καθώς και στην Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη γενικότερα.

Επιπλέον, ο Φατί Μπασάγκα φημολογείται ότι έχει στενές σχέσεις με το Κατάρ και την Τουρκία, όπως και δεσμούς με σημαντικούς κύκλους στις ΗΠΑ, ειδικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η προσέγγιση του Μπασάγκα με αρκετές χώρες που ήταν αντίθετες με την επιρροή του Κατάρ και της Τουρκίας, όπως η Αίγυπτος και η Γαλλία, κατά την περίοδο μετά τον πόλεμο για την Τρίπολη, έχει επιδεινώσει τη σχέση του με το Κατάρ και την Τουρκία και ότι προωθείται ο Ντμπεϊμπά ως άνθρωπος των δύο αυτών χωρών στη Λιβύη.

Αλλά η Άγκυρα και η Ντόχα μπορεί να μπουν στον πειρασμό τώρα να ποντάρουν ξανά στην Μπασάγκα.

Ο Ντμπεϊμπά διατηρεί στενούς δεσμούς με ισλαμιστές μαχητές στη δυτική Λιβύη, οι οποίοι είναι πιστοί στην Τουρκία και το Κατάρ, και είναι διαφορετικοί από λιβυκό ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης, με το οποίο φέρεται να είναι συνδεδεμένος ο Μπασάγκα.

Παρόλο που ο Μπασάγκα έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν έφυγε από την πολιτική σκηνή της Λιβύης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης και τον επικεφαλής της, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Πέρυσι υπήρχε η εικασία ότι το δίδυμο Μπασάγκα και Ακίλα Σάλεχ (πρόεδρος Βουλής) θα κέρδιζε τις εκλογές που διεξήχθησαν από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη στην Τύνιδα και τη Γενεύη, αλλά ο Ντμπεϊμπά εξέπληξε τους πάντες κερδίζοντας την ψηφορορία ενάντια στις κατηγορίες ότι ο δισεκατομμυριούχος ξάδελφός, Αλί Ντμπεϊμπά, δωροδόκησε μέλη του φόρουμ να ψηφίσουν το δίδυμο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά – Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ντόχα, ο Λίβυος πρωθυπουργός κάλεσε το Κατάρ να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του μήνα, η πρώτη διεθνής συνάντηση που πραγματοποιείται στη χώρα εδώ και χρόνια.

Ο Ντμπεϊμπά επέλεξε να απευθύνει απευθείας την πρόσκληση στη Ντόχα και όχι μέσω της υπουργού Εξωτερικών του, Νάτζλα Μανγκούς, η οποία τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στο πλαίσιο περιοδείας στον Κόλπο για να προσκαλέσει χώρες στη διάσκεψη.

Ο Ντμπεϊμπά συνοδευόταν στη Ντόχα από τον υπουργό Οικονομικών Χαλέντ αλ Μαμπρούκ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σαντίκ αλ-Καμπίρ, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εξασφαλίσει επιστρεπτέα οικονομική υποστήριξη του Κατάρ για τη Λιβυκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αναπληρώσει τις πιθανές ελλείψεις στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι παρατηρητές δεν αποκλείουν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πιθανή επιστροφή των τραπεζών του Κατάρ στη Λιβύη, οι οποίες έκλεισαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Τα οικονομικά ζητήματα είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες του Ντμπεϊμπά, ειδικά τώρα που έχει υποσχεθεί στους Λίβυους να τους χορηγήσει δάνεια για κατοικίες και άλλα έργα.

Κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι χρησιμοποίησε τη θέση του και τα δημόσια χρήματα για να αυξήσει την περιουσία του ή του ξαδέλφου του δισεκατομμυριούχου Αλί Ντμπεϊμπά.

Ο Ντμπεϊμπά υποσχέθηκε επιχορηγήσεις 40.000 δηνάρια (περίπου 10.000 δολάρια) σε κάθε παντρεμένο ζευγάρι, αύξησε τους μισθούς των δασκάλων και δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Λίβυων.

Κατά την επίσκεψή του στη Ντόχα, συνάντησε τον Εμίρη του Κατάρ, αεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος τόνισε τη σημασία της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά κοινών οικονομικών έργων, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η συνεργασία στην οικοδόμηση μιας νέας αθλητικής πόλης, με βάση την εμπειρία του Κατάρ σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικά άρθρα