Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, επανέλαβε το αίτημά του για απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει την Τουρκία και να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λιβύη.
Σε δηλώσεις του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάλεχ πρόσθεσε ότι η δικαιολογία για τις τουρκικές δυνάμεις είναι η συμφωνία που συνήφθη με την προηγούμενη (ισλαμιστική) Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία όπως είπε δεν είχε το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συνθήκες.
Τέτοιες συνθήκες πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, το οποίο τις απέρριψε και τις θεώρησε άκυρες, πρόσθεσε, όπως διαβάζουμε στο Libya Review.
Ο Σάλεχ τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δεν έχει ενοποιήσει τους θεσμούς της χώρας.
Πρόσθεσε ότι η ενοποίηση αυτών των θεσμών σημαίνει τη συμμετοχή όλων των περιφερειών στην εξουσία από υπουργούς, πρεσβείες, επενδυτικές εταιρείες και ότι η κυβέρνηση έχει εστιάσει τη διαχείριση σε ένα μέρος και έχει αυξήσει τον συγκεντρωτισμό.
Σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, είπε ότι από νομοθετική και νομική άποψη, η Λιβύη έχει συνταγματική διακήρυξη, τη Μεταβατική Συνταγματική Διακήρυξη του 2011 (TCD), «η δήλωση αυτή θεωρείται σύνταγμα έως ότου τροποποιηθεί από μόνιμο σύνταγμα για τη χώρα».
Κατά συνέπεια, συνέχισε, «η συνταγματική διακήρυξη καθορίζει τους θεσμούς του κράτους, τις εξουσίες τους, τις αρμοδιότητές τους, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα βασικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία και ρυθμίζει τέτοια θέματα».
Για τον σκοπό αυτό, εξήγησε ότι το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αριθ. 5 του 2014 που περιλαμβάνεται στη Συνταγματική Διακήρυξη, αναφέρει ότι ο Λιβυκός λαός είναι αυτός που εκλέγει άμεσα τον αρχηγό του κράτους και, ως εκ τούτου, «η μέθοδος εκλογής προέδρου βρίσκεται στο συνταγματική διακήρυξη».
Ο νόμος για την εκλογή του προέδρου όσον αφορά τις εξουσίες και τις προϋποθέσεις, πρόσθεσε, παρουσιάζεται στη Βουλή και «αναμένεται ότι αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα, ένας νόμος για την εκλογή προέδρου και ένας νόμος για την εκλογή θα εκδοθεί η Βουλή.
»Καμία ομάδα δεν επιτρέπεται να θέτει έναν κανόνα και να τον αποκαλεί συνταγματικό», επέμεινε.
Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι για τη θέσπιση συντάγματος και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει επιστροφή στη συνταγματική διακήρυξη.
Με τον όρο «καμία ομάδα» ο Saleh αναφερόταν σε αυτό που θεωρεί την έλλειψη συνεργασίας από το Ύπατο Συμβούλιο της Επικρατείας (HCS).
Ο Σάλεχ τόνισε ότι το Κοινοβούλιο είναι η αποκλειστικά αρμόδια Αρχή για την έκδοση νομοθεσίας και αναμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους, λέγοντας:
«Ο λιβυκός λαός θέλει εκλογές και είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από τη λιβυκή κρίση», σημειώνοντας ότι «αν οι εκλογές δεν διεξαχθούν, η χώρα μπορεί να εκτεθεί στον διχασμό και να επιστρέψει ξανά στο χάος».