Μια νέα εκστρατεία για μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες από Τυνήσιους μιντιακούς ακτιβιστές, μεταδίδει η ιστοσελίδα The Arab Weekly.
Η κυβέρνηση της Τυνησίας θα συναντήσει τις επόμενες εβδομάδες τουρκική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν την αναθεώρηση ή την ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Άγκυρα, δήλωσε ανώτερος Τυνήσιος αξιωματούχος σε τυνησιακό ραδιοφωνικό σταθμό την Παρασκευή.
Η επανεξέταση της συμφωνίας κατέστη «επείγουσα» λόγω του ελλείμματος 2,5 δισ. τυνησιακού δηναρίου (900 εκατ. Δολαρίων) στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ναμπίλ Αρφαουί, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου και Προώθησης των Εξαγωγών της Τυνησίας.
Ο Ναμπίλ Αρφαούι, διευθυντής συνεργασίας με την Ευρώπη στο υπουργείο εμπορίου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα είναι ανοικτές στην τροποποίηση της συμφωνίας ή ακόμη και στην ακύρωσή της.
Το έλλειμμα ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα της Τυνησίας καθώς αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.
Χειροτέρευσε με την πτώση των τουριστικών εσόδων και των αποθεμάτων σε συνάλλαγμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Τυνησίας αυξήθηκε στα τέλη Ιουλίου 2021 σε 8,7 δισεκατομμύρια δηνάρια (3,09 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με 7,5 δισεκατομμύρια δηνάρια την ίδια περίοδο το 2020, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η κρατική στατιστική υπηρεσία.
Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας της Βόρειας Αφρικής με την Τουρκία ανήλθε σε 900 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιπροσώπευε το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα μετά την Κίνα και την Ιταλία.
Η Σάιντα Χατσίκα, επικεφαλής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας στο υπουργείο εμπορίου, δήλωσε ότι είναι πιθανό η συνάντηση με τους Τούρκους να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία», είπε στο Reuters.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, χάθηκαν στην Τυνησία ως αποτέλεσμα του τουρκικού ντάμπινγκ κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μέσω των επίσημων και ανεπίσημων εμπορικών τομέων.
Επίσης, έχει επιτραπεί στους Τούρκους εξαγωγείς να πωλούν προϊόντα που δεν υποτίθεται ότι καλύπτονται από τη συμφωνία, όπως αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Η Τυνησία είναι πιθανό να επιβάλει υψηλότερους δασμούς για τον περιορισμό των τουρκικών εισαγωγών, δήλωσε ο Τυνήσιος πρώην υπουργός Εμπορίου Μόχσεν Χασάν στο τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya.
Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ζητά εδώ και χρόνια την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας, ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούονταν υπό τις διαδοχικές κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο, που ήταν υπό την ισχυρή επιρροή του ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, τυνησιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και «αδέλφια» του Ερντογάν.
Μια νέα εκστρατεία για μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες από Τυνήσιους ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απόφαση για αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας δεν είναι χωρίς πολιτικές αποχρώσεις.
Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραχίντ Γκανούτσι, ήταν συχνός επισκέπτης της Άγκυρας.
Όλες οι δραστηριότητες του νομοθετικού σώματος της Τυνησίας ανεστάλησαν μετά από έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ στις 25 Ιουλίου, τα οποία επίσης απολύουν τον πρωθυπουργό και άρουν την κοινοβουλευτική ασυλία σε όλους τους βουλευτές.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνδέεται με τους ισλαμιστές, είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που ζήτησε την κατάργηση των έκτακτων μέτρων του Σαγιέντ και την επανέναρξη της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.
Ο Ερντογάν, στις 2 Αυγούστου, είπε στον Τυνήσιο ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ότι η συνέχιση των εργασιών του κοινοβουλίου της Τυνησίας ήταν «σημαντική για τη δημοκρατία της Τυνησίας και της περιοχής» και χαρακτήρισε το έργο του κοινοβουλίου ως «ζωτικής σημασίας».