Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά το λουτρό αίματος στην Ουκρανία

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά το λουτρό αίματος στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίεβο, Ουκρανία, Φωτογραφίες,

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας, οι οποίοι εξετάζουν κείμενο συμβιβαστικής πρότασης για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης που ξέσπασε πριν δύο μέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης πλησιάζουν στο τέλος, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολωνίας, ο Γιανούκοβιτς φέρεται να συναινεί σε πρόωρες εκλογές εντός του 2014.

Την ίδια ώρα, σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη από τις εικόνες πολέμου που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τα άψυχα σώματα διασκορπισμένα στους δρόμους του Κιέβου, ενώ η 20η Φεβρουαρίου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Ουκρανών ως η πιο αιματηρή μέρα στην Ιστορία της Ουκρανίας.

ukr13

fr

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 77, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 570. Όπως μεταδίδουν κορυφαία διεθνή ΜΜΕ για το λουτρό αίματος ευθύνονται κυρίως τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών που δρουν ανεξέλεγκτα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες γιατρών από την πλατεία Ανεξαρτησίας που ισχυρίζονται ότι πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών μόνο την Πέμπτη. Αντικρουόμενες πληροφορίες δίδονται από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, αξιωματούχους της πόλης και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

ukr14

Όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι 67 αστυνομικοί που κρατούνταν από το πρωί της Πέμπτης όμηροι των αντικυβερνητικών διαδηλωτών αφέθηκαν ελεύθεροι, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η απελευθέρωσή τους μάλιστα, έγινε έπειτα από τη μεσολάβηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί από τους εξεγερμένους, δεν ήταν πρόθυμοι να τους αφήσουν.

Το κυβερνών κόμμα κάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όλους τους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις να κατεβάσουν τα όπλα και να σταματήσει η βία.

Διπλωματικός πυρετός με ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για προσωρινή κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα ξεκίνησαν απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, με τη μεσολάβηση της τρόικας της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί ξεχωριστές αλλεπάλληλες συζητήσεις των τριών ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με τον Γιανούκοβιτς και την αντιπολίτευση.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ χαρακτήρισαν τις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς πολύ δύσκολες».Νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών μέσα στο έτος κάτι στο οποίο έχει συμφωνήσει και ο νυν πρόεδρος της χώρας. Ο Τουσκ δήλωσε ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014. Επίσης είπε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι». «Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ.

KIEVO4.202sk

Κυρώσεις αποφάσισε η Ε.Ε.

Το απόγευμα της Πέμπτης το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.
«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό σε βάρος αυτών οι οποίοι ευθύνονται για τις βίαιες ενέργειες».
Ωστόσο δεν προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.
Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.
Ακόμη κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Διπλωματικές πιέσεις στον Γιανουκόβιτς

Οι διπλωματικές πιέσεις που δέχεται ο Γιανουκόβιτς είναι τεράστιες. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις στους ουκρανούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη βία στο Κίεβο. «Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως όλες τις δυνάμεις ασφαλείας- την αστυνομία, τους ελεύθερους σκοπευτές, τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες, και τις δυνάμεις των ατάκτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος με ανακοίνωση του υπουργείου, καταδίκασε απερίφραστα τη βία εναντίον των διαδηλωτών από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και ζήτησε να αποσυρθούν αμέσως. Και εκείνος με τη σειρά του απείλησε ευθέως με κυρώσεις, αν δεν εκτονωθεί η κρίση στο εσωτερικό της χώρας. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς, πρέπει να διαπραγματευτεί σοβαρά με την αντιπολίτευση ώστε να συσταθεί μια προσωρινή κυβέρνηση με ευρεία υποστήριξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν σηκώνουν το τηλέφωνο στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας…

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του κατήγγειλε ότι έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αλλά «ουδείς σηκώνει το τηλέφωνο». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με κάποιον από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκεί στην Ουκρανία. Έχουμε προσπαθήσει να αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα.Θα έλεγα ότι είναι πολύ ασυνήθιστο».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο CNN, είπε ότι η Αμερική δεν επιθυμεί την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, τόνισε ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο ο Ουκρανός πρόεδρος να οδηγήσει τη χώρα του σε ένα καλύτερο μέλλον, μέσω μιας νέας κυβέρνησης.

Φόβος για εμφύλιο σπαραγμό

Τις τελευταίες ώρες πάντως, έντονη ανησυχία εκφράζεται από τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων για την εξάπλωση της σύγκρουσης που θα βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο σπαραγμό.
Υπάρχουν αναφορές για διαδηλωτές που εισέβαλαν σε κτίρια, κατάσχεσαν όπλα και διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις στα δυτικά της Ουκρανίας, όπως η πόλη Lviv, όπου υπάρχουν μαρτυρίες και κατάληψη αστυνομικού κτιρίου από διαδηλωτές.

Σχετικά άρθρα