Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό – Η χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό – Η χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Καΐς Σαγιέντ, Ρασίντ Γανούτσι, Τυνησία,

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε τις εργασίες του Κοινοβουλίου, μετά από τις βίαιες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφρασαν το θυμό τους για την κακομεταχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησης, πλημμύρισαν τους δρόμους και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της χώρας Καΐς Σαγιέντ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την ευθύνη με τη βοήθεια ενός νέου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι σκοπεύει να φέρει ηρεμία στη χώρα.

Οι αντίπαλοί του όμως χαρακτήρισαν την κίνηση του πραξικόπημα.

«Έχουμε λάβει αυτές τις αποφάσεις … έως ότου η κοινωνική ειρήνη επιστρέψει στην Τυνησία και μέχρι να σώσουμε το κράτος», δήλωσε ο Καΐς Σαγιέντ σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά από μια επείγουσα συνάντηση ασφαλείας στο παλάτι.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, διαδηλωτές ξέσπασαν με εορτασμούς στο άκουσμα της είδησης ότι είχε απομακρυνθεί από την εξουσία ο πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι.

Ο πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ εμφανίστηκε στα πλήθη στην πρωτεύουσα Τύνιδα όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Φύγετε!» και να ζητούν τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μπλόκαραν το κοινοβούλιο και τους δρόμους γύρω από την κεντρική λεωφόρο «Bourguiba» (Χαμπίμπ Μπουργκίμπα), το κέντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 2011 στην Τυνησία.

Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις ατόμων έπειτα από συγκρούσεις σε πολλές πόλεις.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα (Ennahdha), έσπασαν υπολογιστές και πυρπόλησαν τα τοπικά κεντρικά γραφεία του στο Τοζέρ.

Το κόμμα κατήγγειλε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εγκληματικές συμμορίες» που προσπαθούσαν να «προκαλέσουν χάος και καταστροφή».

Πετροπόλεμος έξω από τη Βουλή

Τυνήσιοι οι οποίοι υποστηρίζουν αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Καΐς Σαγιέντ να αποπέμψει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του και να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, ανταλλάσσουν πέτρες έξω από το κτήριο της Βουλής το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και πολλοί φέρονται να έχουν τραυματιστεί από τον «πετροπόλεμο».

Καθιστική διαμαρτυρία από τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας, αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού.

Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τυνησίας συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμοσυντηρητικού Ενάχντα (Μουσουλμανική Αδελφότητα), επικεφαλής του οποίου είναι ο Γανούσι.

Επίσης εμπόδισαν υποστηρικτές του κόμματος να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.

Ο Γανούσι και οι βουλευτές του μετέβησαν στο κοινοβούλιο ήδη από τις 03.00 τα ξημερώματα, αλλά βρίσκονται αποκλεισμένοι έξω από το κτίριο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, τις οποίες φυλάσσουν στρατιώτες.

Ο Ρασίντ Γανούσι πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μαζί με τους βουλευτές του Ενάχντα.

Χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Σαγιέντ ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις δραστηριότητες του κοινοβουλίου για 30 ημέρες, «μια απόφαση η οποία θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και μήνες», όπως δήλωσε.

Επίσης αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και να πάψει την κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», ανακοίνωσε ο Σαγιέντ, έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.

Προειδοποίηση για χρήση του στρατού

Ο πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ δεσμεύθηκε να απαντήσει με τη στρατό σε περίπτωση που συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.

«Προειδοποιώ όσους σκέφτονται να καταφύγουν στα όπλα … και όποιον πυροβολήσει, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταποκριθούν με σφαίρες», είπε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Το σύνταγμα του επιτρέπει να αναστείλει το κοινοβούλιο εάν βρίσκεται σε «επικείμενο κίνδυνο», συνέχισε προκαλώντας, ωστόσο, την αντίδραση του προέδρου του κοινοβουλίου της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι ο οποίος τον κατηγόρησε για «πραξικόπημα κατά της επανάστασης και του συντάγματος».

«Θεωρούμε ότι τα θεσμικά όργανα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και οι υποστηρικτές του Ενάχντα και του λαού της Τυνησίας θα υπερασπιστούν την επανάσταση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Γανούσι και ηγέτης του Ενάχντα.

Σχετικά άρθρα