Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκαίνια αιγυπτιακού ναυστάθμου δίπλα στη Λιβύη – Οι Άραβες απαντούν στον νεο-οθωμανισμό

Εγκαίνια αιγυπτιακού ναυστάθμου δίπλα στη Λιβύη – Οι Άραβες απαντούν στον νεο-οθωμανισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Φωτογραφίες,

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι εγκαινίασε χθες Σάββατο μια ναυτική βάση 135 χλμ από τα σύνορα με τη Λιβύη, έχοντας πλάι του τον στενό σύμμαχο, πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν και τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.

Το Κάιρο τονίζει ότι η ναυτική βάση «3η Ιουλίου» θα βοηθήσει τη χώρα να προστατεύσει στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, και πως θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης καθώς η Αίγυπτος εργάζεται για να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Στα εγκαίνια εκτέθηκαν δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, που αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, μαζί με ένα γερμανικό υποβρύχιο και δύο ιταλικές φρεγάτες κλάσης FREMM που παραδόθηκαν πρόσφατα στον Αίγυπτο.

Ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν γυμνάσια που περιελάμβαναν εκτόξευση ρουκετών, πτώση με αλεξίπτωτο και μια αμφίβια απόβαση, καθώς ο Σίσι και οι καλεσμένοι του παρακολουθούσαν από τη γέφυρα ενός από τα Mistral.

Η βάση «3η Ιουλίου», η ονομασία της οποίας σηματοδοτεί την ημερομηνία το 2013, όταν ο Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, εκτείνεται σε περισσότερα από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μια ναυτική αποβάθρα 1.000 μέτρων με βάθος νερού 14 μέτρων. Διαθέτει επίσης αποβάθρες για εμπορική ναυτιλία.

Τα δυτικά σύνορα της χώρας αποτελούν βασικό μέλημα ασφάλειας για την Αίγυπτο από τότε που η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά το 2011, με το Κάιρο να έχει ενισχύσει την παρουσία δυνάμεων του στην περιοχή.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο πρίγκιπας διάδoχος σεΐχης Μοχάμεντ είναι ο ντε φάκτο ηγέτης, υποστήριξαν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Λιβύη μετά το 2014, αλλά το Κάιρο ρίχνει ολοένα και περισσότερο το βάρος και τη στήριξή του στην πολιτική προσπάθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την πολιτική επανένωση της Λιβύης.

Ο μεταβατικός Λίβυος πρόεδρος Μοχάμεντ ελ Μένφι, που παρευρέθηκε στα εγκαίνια, είναι μέρος αυτής της πολιτικής διαδικασίας ως επικεφαλής του τριμελούς προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.

Η Αίγυπτος έχει επίσης βιώσει εντάσεις με την Τουρκία – η οποία στηρίζει τους αντιπάλους του Χάφταρ στη Λιβύη.

Σχετικά άρθρα