Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συγκρούσεις Κούρδων με Τούρκους στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας

Συγκρούσεις Κούρδων με Τούρκους στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αχμέτ Τουρκ, Διαδηλωτές, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φωτογραφίες,

Τουρκική αστυνομία και στρατιώτες επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία και Κούρδους τουρκικής υπηκοότητας, που ήταν συγκεντρωμένοι από την πλευρά της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι, και έκαναν αγρυπνία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους υπερασπιστές της Κομπάνι στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Πολλοί Κούρδοι τραυματίστηκαν καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ αρκετοί τέθηκαν υπό κράτηση.

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος πολιορκεί την Κομπάνι, από την τουρκική πλευρά των συνόρων οι Κούρδοι άμαχοι που έκαναν αγρυπνία δέχθηκαν επίθεση από την τουρκική αστυνομία.

Μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν την επίθεση ήταν και Κούρδοι πολιτικοί της Τουρκίας όπως ο Κούρδος ηγέτης Αχμέτ Τουρκ (πρώην πρόεδρος του εκτός νόμου κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας), βουλευτές, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι κουρδικής καταγωγής.

Πριν αρχίσουν τα επεισόδια ο Αχμέτ Τουρκ, μιλώντας εξ ονόματος της αντιπροσωπείας των Κούρδων πολιτικών της Τουρκίας, απηύθυνε στους συγκεντρωμένους έναν λόγο – χαιρετισμό προς την ηρωική αντίσταση των αγωνιστών, ανδρών και γυναικών, του YPG της Συρίας που υπερασπίζονται την Κομπάνι αλλά και των συναγωνιστών τους του PKK. Ο Αχμέτ Τουρκ είπε:

“Αυτή την ώρα οι καρδιές των Κούρδων της Ροτζάβα (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Κούρδοι το συριακό Κουρδιστάν ή αλλιώς το δυτικό Κουρδιστάν) και των Κούρδων του βόρειου Κουρδιστάν (σ.σ. τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) χτυπάνε ως μια καρδιά. Και όλος ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει δημοκρατία και ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στη Μεσοποταμία, χωρίς τους Κούρδους. Αν θέλετε ειρήνη και δημοκρατία στην περιοχή αυτή, τότε κανείς σας δεν μπορεί να αγνοήσει τον επικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων. Συγχαίρω και το λαό του βορείου Κουρδιστάν που αντιστέκεται όλες αυτές τις ημέρες και έχει καταργήσει τα τεχνητά σύνορα”.

Πριν καλά καλά ολοκληρώσει τα λόγια του ο Αχμέτ Τουρκ, η τουρκική αστυνομία και ο τουρκικός στρατός έλαβαν εντολές να διαλύσουν τους Κούρδους διαδηλωτές με τη βία. Επιτέθηκαν οι Τούρκοι στους άμαχους με κανόνια νερού και τεθωρακισμένα που έριχναν δακρυγόνα. Αμέσως τα επεισόδια επεκτάθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, στα κουρδικά χωριά της Τουρκίας.

Σε κάποια κουρδικά χωριά, σε τουρκικό έδαφος, οι Κούρδοι διαδηλωτές πιάστηκαν απροετοίμαστοι στην καταστολή που εξαπέλυσε πάνω τους το τουρκικό κράτος. Σε άλλα, όμως, οι Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους Τούρκους αστυνομικούς με πετροπόλεμο. Τα επεισόδια κράτησαν πολλή ώρα, αρκετοί Κούρδοι τραυματίστηκαν ή τέθηκαν υπό κράτηση.

Τελικά, οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν και η αγρυπνία στα κουρδικά χωριά της Τουρκίας και κατά μήκος των συνόρων συνεχίστηκε.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το κουρδικό σάιτ firatnews:

epeisodia-synora-1

epeisodia-synora-2

epeisodia-synora-3

epeisodia-synora-4

epeisodia-synora-5

epeisodia-synora-6

epeisodia-synora-7

epeisodia-synora-8

epeisodia-synora-9

epeisodia-synora-10

epeisodia-synora-11

epeisodia-synora-12

epeisodia-synora-13

epeisodia-synora-14

epeisodia-synora-15

Σχετικά άρθρα