Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν «στήνει» δίκτυο μουσουλμανικών κομμάτων στην Ευρώπη – Σε ποιες χώρες έχει δύναμη

Ο Ερντογάν «στήνει» δίκτυο μουσουλμανικών κομμάτων στην Ευρώπη – Σε ποιες χώρες έχει δύναμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλγαρία, Γαλλία, Ισλαμιστές, Ολλανδία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σουηδία, Τουρκία,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήνει «δίκτυο» με μουσουλμανικά – φιλοτουρκικά κόμματα στην Ευρώπη για να αυξήσει την επιρροή του, προειδοποιεί ο δημοσιογράφος Τζούλιο Μεότι με δημοσίευμά του στην ισραηλινή ιστοσελίδα Arutz Sheva.

Ο Τζούλιο Μεότι σημειώνει ότι μέχρι στιγμής αυτό το σχέδιο Ερντογάν έχει περάσει απαρατήρητο και σύντομα «θα είναι πολύ αργά».

Μέχρι στιγμής σε τέσσερις χώρες φαίνεται ότι έχει «πατήσει πόδι»: Βουλγαρία, Σουηδία και Ολλανδία και Γαλλία.

Βουλγαρία: Ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε αντιπροσωπεία από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), ένα σημαντικό κόμμα στη Βουλγαρία. Αυτό συνέβη την Κυριακή, 6 Ιουνίου.

Στη συνάντηση ήταν παρόν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το MRF έλαβε στις ευρωεκλογές 20% και 10% στις εθνικές εκλογές.

Έχει 30 έδρες σε σύνολο 240 στη βουλγάρικη Βουλή και τρεις από τους 17 Βούλγαρους ευρωβουλευτές. Επίσης ελέγχει 48 δήμους στη Βουλγαρία.

Είναι το κόμμα των Τούρκων της Βουλγαρίας και των Βούλγαρων μουσουλμάνων.

Σουηδία: Τον Αύγουστο του 2019, ο Μικαΐλ Γιουκσέλ (Mikail Yüksel), Σουηδός πολιτικός τουρκικής καταγωγής, ίδρυσε ένα νέο κόμμα με το όνομα «Nyans».

Κατηγορούμενος για σχέσεις με τους ακροδεξιούς Τούρκους νεοναζί «Γκρίζους Λύκους», των οποίων μέλος ο πατέρας του, σήμερα ο Μικαΐλ Γιουκσέλ φιλοδοξεί να εκλεγεί στη σουηδική Βουλή.

Στη Σουηδία είναι γνωστοί οι δεσμοί του «Nyans» με τους ισλαμιστές.

Το κόμμα έχει στην ατζέντα του την ποινικοποίηση της «ισλαμοφοβίας».

Διαβάστε σχετική ανάλυση: Erdogan’s Influence in Europe: A Swedish Case Study

«Θέλουμε την ποινικοποίηση της ισλαμοφοβίας, θέλουμε οι μουσουλμάνοι να αναγνωρίζονται ως μειονότητα στο σύνταγμα», δήλωσε ο Μικαΐλ Γιουκσέλ στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.

Το κόμμα έχει πολύ καλές πιθανότητες να μπει στη Βουλή στις εκλογές του 2022.

Ολλανδία: Το Denk, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον Τουναχάν Κουζού (Tunahan Kuzu) και τον Σελτζούκ Οζτούρκ (Selçuk Öztürk), εξέλεξε τρεις βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021.

Το κόμμα δεν κρύβει τη σχέση του με την Τουρκία: οι επικρίσεις για την Τουρκία είναι ταμπού καθώς και οι αναφορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Κλέις Γιάγκερ έχει γράψει:

«Στο Ρότερνταμ, όπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων είναι μουσουλμάνοι, έχει δημιουργηθεί ένα ισλαμικό κόμμα που υπερασπίζεται τους Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής και διαδίδει τις ιδέες του Ερντογάν.

»Αυτό το κόμμα υποστηρίζει πλήρως τις πολιτικές του Ερντογάν, ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινότητα και παρεμβαίνει πολύ λίγο έξω από αυτά τα θέματα.

»Αγωνίστηκε ειδικά για την ίδρυση τουρκικών σχολείων στις Κάτω Χώρες.

»Το κόμμα προτείνει μια αριστερή οικονομική πολιτική, αλλά η ρητορική του είναι εξαιρετικά στοχευμένη: καταγγέλλει σχεδόν μόνο την ισλαμοφοβία και την εχθρότητα προς τις κοινότητες των μεταναστών».

Γαλλία: Ο Νακίμπ Αζερκί (Nagib Azergui) μόλις ίδρυσε την Ένωση Μουσουλμάνων Δημοκρατών της Γαλλίας (UDMF), η οποία κατεβάζει οκτώ λίστες υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές στα τέλη Ιουνίου.

Το σύνθημα του κόμματος: «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην Ισλαμοφοβία».

Οι υποψήφιοι του κόμματος σχετίζονται με το Ερντογάν.

Το περιοδικό «Marianne» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κόμμα «Δούρειο Ίππο του πολιτικού ισλάμ».

Σχετικά άρθρα