Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO-DPMNE κατηγορεί τον Ζάεφ ότι διαπραγματεύεται «γλώσσα και ταυτότητα» με τη Βουλγαρία

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO-DPMNE κατηγορεί τον Ζάεφ ότι διαπραγματεύεται «γλώσσα και ταυτότητα» με τη Βουλγαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, του ψευδοαρχαιομακεδονικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα αυτό θα διοργανώσει την Τρίτη διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε δέκα άλλες πόλεις της χώρας, με αποκλεισμούς δρόμων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν δίνει στη δημοσιότητα το έγγραφο βάσει του οποίου διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία για την επίλυση των ιστορικών και γλωσσικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι υποστηρικτές του εθνικιστικού αυτού κόμματός θα αποκλείσουν την Τρίτη το απόγευμα για δύο ώρες τρεις κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων και πως οι διαμαρτυρίες αυτές θα συνεχιστούν και όλες τις επόμενες ημέρες.

Ο Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι διαθέτει πληροφορίες από «διπλωματικές πηγές» πως ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, διαπραγματεύονται με τη Σόφια ζητήματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού» και πως φέρονται διατεθειμένοι να υποκύψουν στους βουλγαρικούς όρους.

Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε και σήμερα ότι τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος των συνομιλιών με τη Βουλγαρία, που σκοπό έχουν να άρει η Σόφια το «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, η επίσημη έναρξη των οποίων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Η Πορτογαλία, που προεδρεύει της Ε.Ε. αυτή την περίοδο, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς Σκόπια και Σόφια, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα