Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία θα μοιράσει 150.000 δόσεις στα Δυτ. Βαλκάνια – Η Ελλάδα θα αφήσει τη Βουλγαρία να κάνει την ηγέτιδα δύναμη;

Η Βουλγαρία θα μοιράσει 150.000 δόσεις στα Δυτ. Βαλκάνια – Η Ελλάδα θα αφήσει τη Βουλγαρία να κάνει την ηγέτιδα δύναμη;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Η Βουλγαρία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Στόικο Κατσάροφ, η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει περίπου 13 εκατ. δόσεις στο πλαίσιο του συστήματος εφοδιασμού της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους και με βάση αυτό το σχεδιασμό σκοπεύει να βοηθήσει τις γειτονικές της χώρες.

Όπως είπε, η Βουλγαρία σχεδιάζει να προσφέρει περίπου 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 στους γείτονές της στα Βαλκάνια.

«Η ιδέα είναι να διανεμηθιύν έως και 150.000 δόσεις στις γειτονικές μας χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κατσάροφ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Σόφια έχει λάβει αιτήματα από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

«Οι ανάγκες μας καλύπτονται πλήρως, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μείνει η Βουλγαρία χωρίς εμβόλια», είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Κατσάροφ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει απάντηση την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς ακριβώς πρέπει να προχωρήσει η χώρα και εάν θα μπορούσε να δωρίσει ή να πουλήσει τις δόσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να δωρίσει ως επί το πλείστον εμβόλια της AstraZeneca, κυρίως λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για αυτά στο εσωτερικό της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Σόφια σκοπεύει να δωρίσει ένα σημαντικό ποσό δόσεων στη Βόρεια Μακεδονία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το βέτο της Βουλγαρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τα Σκόπια.

Η Ελλάδα, η ηγέτιδα δύναμη των Δυτ. Βαλκανίων, όπως την αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί, πόσες δόσεις θα δώσει στις χώρες που έχει υπό την «προστασία» της;

«Η Ελλάδα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κάνουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τους άμεσους γείτονές τους, θα προσφέρει εμβόλια στους γείτονές της», γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θα προσφέρει 20.000 δόσεις στη Βόρεια Μακεδονία και 20.000 δόσεις στην Αλβανία», όπως είπε.

«Θα ακολουθηθεί το τεχνικό κομμάτι», απάντησε η κ. Πελώνη σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να παραδοθούν οι δόσεις. «Υπάρχει μια διαδικασία», εξήγησε.

Η Ελλάδα, η ηγέτιδα δύναμη, θα δώσει 40.000 δόσεις και η φτωχή Βουλγαρία 150.000;

Σχετικά άρθρα