Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια έχουν πάει στον ΟΗΕ και κάνουν… φασαρία

Τα Σκόπια έχουν πάει στον ΟΗΕ και κάνουν… φασαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκιόργκι Ιβάνοφ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μπαν Κι Μουν, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια,

Τα Σκόπια και ο υποτιθέμενος πρόεδρος του κρατιδίου (οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν τον αναγνωρίζουν), Γκιόργκι Ιβάνοφ, αυτός ο διεθνής απατεώνας που θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιφέρει τη μιζέρια του στον ΟΗΕ και συζητά την ονομασία της αλβανοβουλγαρικής επικράτειάς του, που θέλει να την ονομάσει “Μακεδονία”, λες και οι Βούλγαροι ή οι Αλβανοί είναι Μακεδόνες.

Το ζήτημα της ονομασίας του αλβανοβουλγαρικού κρατιδίου το συζήτησε και με τον Μπαν Κι Μουν (άλλη λαμπρή προσωπικότητα), στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές για την από καιρό αναμενόμενη επίλυση της διαφοράς του “ονόματος” με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι ο γγ και ο πρόεδρος (της ΠΓΔΜ) συζήτησαν και για τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή (ειδικά ο Σκοπιανός είχε μεγάλη έγνοια για την κλιματική αλλαγή, δεν μπορούσε να κοιμηθεί από την αγωνία του).

Επίσης, ο πρόεδρος του αλβανοβουλγαρικού κρατιδίου, Ιβάνοφ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις γνωστές θέσεις των Σκοπίων για το θέμα του ονόματος, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη σεβασμού» της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και έκανε λόγο για «ανήθικο και παράνομο αποκλεισμό» της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, είπε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Ιβάνοφ διατύπωσε την άποψη ότι «το θέμα της ταυτότητας δεν ήταν ποτέ μέρος αυτού του πλαισίου», καλώντας παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη «να ασχοληθούν και να αφιερώσουν τη μέγιστη προσοχή στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Δηλαδή, ο μαϊμουδομακεδόνας, θα αποκηρύξει τη μακεδονική ταυτότητα και θα παραδεχτεί ότι είναι εθνικά Βούλγαρος; Ή, θα συνεχίζει να παριστάνει τον Μακεδόνα, μέχρι να βρεθεί σοβαρή πολιτική λύση και Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία να μοιραστούν τα εδάφη του κρατιδίου και να τελειώσει η φάρσα; (Να υπενθυμίσουμε ότι στα Σκόπια υπάρχει ελληνική μειονότητα για την οποία δεν μιλά κανείς).

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτός ο γίγαντας της εξωτερικής πολιτικής, ο μεγάλος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης του 4%. Αυτός, λοιπόν, που εκπροσωπεί το 4%, είναι υπουργός Εξωτερικών και εκπροσωπεί το 100% -όχι από κάποιο λάθος- αλλά επειδή έχουμε… δημοκρατία στον τόπο μας! Σωστά; Σωστά…

Εκεί που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασχολείται και με τα Σκόπια και εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Διαβάστε την:

Ακολουθεί ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα διαμειφθέντα στη χθεσινή συνάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Υπουργό της πΓΔΜ κ. Πόποσκι:

«Επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Πόποσκι φέρεται να έχει δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας του – μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο – ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητα της τη λύση του θέματος της ονομασίας και επειδή αυτό έχει λεχθεί κατ´επανάληψη άπα την πλευρά των Σκοπίων, είναι χρήσιμο να τονισθούν τα εξής :

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Πόποσκι τις δημόσια γνωστές και καθαρές θέσεις της ελληνικής πλευράς που μετέχει ενεργά, υπεύθυνα και καλόπιστα στις συζητήσεις υπό την διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, κ. Mathew Nimetz. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο κ. Nimetz αναμένει από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συζητήσεις αυτές να επιβεβαιώσει ημερομηνίες κατάλληλες για την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Πρέσβης κ. Βασιλάκης έχει ήδη αποδεχθεί τις αρχικά προταθείσες από τον κ. Nimetz ημερομηνίες του Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Αυτό που, συνεπώς, αναμένεται είναι η υπεύθυνη στάση και η ανταπόκριση της άλλης πλευράς.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι τα θέματα τα σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κρίνονται συλλογικά από τα κράτη-μέλη κάθε οργανισμού με βάση τα γενικά κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για την ένταξη νέων μελών. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι, συνεπώς, πάντα τα ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, διεθνοτικών σχέσεων, περιφερειακής σταθερότητας, καλής γειτονίας, αποφυγής κάθε άμεσης ή έμμεσης «αλυτρωτικής» πολιτικής. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 για την πολιτική διεύρυνσης και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Ιουνίου 2014 για την πολιτική «ανοικτών θυρών» αποτυπώνουν αυτή τη συλλογική θέση.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε, επίσης, ότι το ζήτημα του ονόματος κατέχει την κεντρική θέση στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική θέση στο θέμα αυτό έχει προ πολλού διαμορφωθεί, συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, και δεν επηρεάζεται από συγκυριακές εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών έθεσε, επίσης, το ζήτημα των πρόσφατων προκλήσεων του Αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του Προέδρου της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, στα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις και απαράδεκτες ενέργειες δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα του κ. Πόποσκι, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την ελληνική θέση – που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, φέτος το Μάρτιο – υπέρ της κατασκευής διασυνδετηρίου αγωγού του TAP μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός ενισχύει τη δυναμική και τη σημασία του TAP και προσφέρει στη γειτονική χώρα μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο».

Σχετικά άρθρα