Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία ασκεί επεκτατική εξωτερική πολιτική στη Βόρεια Μακεδονία με εμβόλια

Η Βουλγαρία ασκεί επεκτατική εξωτερική πολιτική στη Βόρεια Μακεδονία με εμβόλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Μπορεί η Βουλγαρία να βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα στους εμβολιασμούς, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να ασκεί επεκτατική εξωτερική πολιτική εμβολίων αποσκοπώντας να ενισχύσει την επιρροή της στη Βόρεια Μακεδονία.

Σχεδόν 2.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό στα δύο βουλγαρικά κέντρα εμβολιασμού COVID-19 στους μεθοριακούς σταθμούς Στάνκε Λισίτσκοβο και Ζλατάρεβο.

Τα δύο εμβολιαστικά κέντρα, που άρχισαν να λειτουργούν εκεί, βρίσκονται στην ενδιάμεση ζώνη μεταξύ των σημείων ελέγχου Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Δρ Μίλεν Βραμπέφσκι, ο οποίος πρότεινε στη βουλγαρική κυβέρνηση τη δημιουργία τους, δήλωσε ότι «οι αντιβουλγαρικές δυνάμεις ανησυχούν για την πρωτοβουλία αυτή που σκοπεύει να εμβολιάσει τους αδελφούς μας στο Βαρδάρη».

Πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι απλώς μια πατριωτική πρωτοβουλία που απευθύνεται στους αδελφούς και τις αδελφές μας, αλλά και μια κοινή άμυνα ενάντια στον Covid 19, διότι βρισκόμαστε σε ένα κοινό περίπλοκο επιδημιολογικό περιβάλλον».

«Στην Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έχουμε 120 χιλιάδες Βούλγαρους πολίτες, υπάρχουν μόνιμοι και προσωρινοί κάτοικοι, των οποίων ολόκληρες οικογένειες συνδέονται με τη Βουλγαρία, δηλαδή είμαστε μαζί σε ένα επιδημιολογικό περιβάλλον.

»Περίπου 200.000 δόσεις κινεζικού εμβολίου έχουν αγοραστεί εκεί, και αυτές τις μέρες ελήφθησαν άλλες 100.000 από τον κινεζικό στρατό και γνωρίζω ανεπίσημα ότι οι τοπικές Αρχές, οι δήμαρχοι και οι δήμοι έχουν παραγγείλει να εμβολιαστούν με το κινεζικό εμβόλιο.

»Δεν σχολιάζω τις ιδιότητές του, αλλά προσφέρουμε, επίσης, τα Pfizer, Moderna και Jansen, τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πρόσθεσε ο Δρ Βραμπέφσκι.

Η Βουλγαρία με επιμονή προσπαθεί να εκβουλγαρίσει τον σλαβόφωνο πληθυσμό της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό το κάνει κυρίως μοιράζοντας εδώ και χρόνια βουλγαρικά διαβατήρια.

Όπως διαβάσατε, τουλάχιστον 120.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

Τώρα κλιμακώνει την επεκτατική της πολιτική, προς μία χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και μελλοντικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας εξωτερική πολιτική εμβολιασμών, την ώρα που ο εμβολιασμός του βουλγαρικού λαού «σέρνεται».

Η Ελλάδα έχει τα τελευταία 150 χρόνια μία σταθερή εθνική γραμμή στα βόρεια σύνορά της, να αποτρέψει μία Μεγάλη Βουλγαρία.

Οι Μακεδονικοί Αγώνες και ο δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος για αυτό έγιναν.

Μεγάλο μέρος του σλαβόφωνου πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, κυρίως στον νότο, είναι ελληνικής καταγωγής –οι λεγόμενοι γραικομάνοι.

Εμείς αυτούς τους Έλληνες τους έχουμε εγκαταλείψει στον εξσλαβισμό ή στον κάλπικο «αρχαιομακεδονισμό» του VMRO-DPMNE και ούτε Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δεν τους δίνουμε, όπως κάνουμε για τους Έλληνες της Αλβανίας.

Όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός ο τότε πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, είχε παραδεχτεί ότι ζούσαν 100.000 Έλληνες στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία.

Στην απογραφή όμως του 2002, μόνο 422 τόλμησαν να δηλώσουν την ελληνική τους εθνότητα και καταγωγή.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Έλληνες της Βόρειας Μακεδονίας

Η Ελλάδα θα ήταν δίκαιο είτε να απαιτήσει να σταματήσει η βουλγαρική επεκτατική πολιτική στη Βόρεια Μακεδονία ή, για λόγους ισορροπίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να φροντίσει τους ελληνικούς πληθυσμούς στη χώρα αυτή, που έχουν εγκαταλειφθεί στην αλλοτρίωση. Γιατί; Μας περισσεύουν Έλληνες; Υπάρχει προτίμηση να «ελληνοποιούνται» Ασιάτες αλλά όχι ομοαίματοι σλαβόφωνοι αδελφοί μας;

Σχετικά άρθρα