Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Λιβύης: Να φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη – Μουσουλμανική Αδελφότητα: Οι Τούρκοι είναι «νόμιμα» στη Λιβύη

ΥΠΕΞ Λιβύης: Να φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη – Μουσουλμανική Αδελφότητα: Οι Τούρκοι είναι «νόμιμα» στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ισλαμιστές, Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς, δήλωσε την Παρασκευή σε Ιταλούς βουλευτές στη Ρώμη ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία και η λιβυκή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη μαζί με όλες τις άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών έκανε την παραπάνω δήλωση στους Ιταλούς βουλευτές κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Νάτζλα Μανγκούς τόνισε: «Είμαστε σταθεροί στις προθέσεις μας και ζητήσαμε από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να συνεργαστούν για να αποσύρουν όλες τις ξένες δυνάμεις από το λιβυκό έδαφος.

»Το ασφαλές μέλλον μας εξαρτάται από την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων».

Είπε ότι οι ξένες δυνάμεις δεν θα φύγουν από τη Λιβύη σε μια μέρα, θα είναι αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, έχει την πεποίθηση ότι ο διάλογος με πολλά εμπλεκόμενα κράτη «μας δίνει ελπίδα».

«Για εμάς, η (εθνική) κυριαρχία είναι η πρώτη προτεραιότητα, επομένως η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν δημοκρατικές, ανόθευτες και νόμιμες εκλογές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

Η κα. Μανγκούς ζήτησε από την Ιταλία κι άλλες χώρες να υποστηρίξουν τη μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση «μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη διεξαγωγή των εκλογών».

«Πρέπει να έχουμε υποδομές ασφάλειας και σταθερότητας που θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε προς το μέλλον.

»Έχουμε βαριά κληρονομιά πολέμου (…) και χρειαζόμαστε πολυετή δουλειά για να θεραπεύσουμε τις πληγές».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης δηλώνει… «έκπληκτη»

Το πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης (το όνομα παραπέμπει στο «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – AKP» του Ερντογάν), εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα της υπουργού Εξωτερικών, Νάτζλα Μανγκούς, για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα.

Εκπρόσωπος του ισλαμιστικού λιβυκού «αδελφού» κόμματος του κόμματος Ερντογάν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής του τουρκικού στρατού στη Λιβύη:

«Δεν αντιλαμβάνεται η υπουργός Εξωτερικών ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη υποστήριξαν τη σταθερότητα και βασίστηκαν σε επίσημη συμφωνία και ότι δεν είναι μισθοφόροι δυνάμεις;», είπε.

Ως «επίσημη συμφωνία» εννοεί το μνημόνιο ασφαλείας Σαράτζ-Ερντογάν, βάσει του οποίου η Τουρκία μετέφερε περισσότερους από 10.000 μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, στην Αλ Χουμς και στη Mισράτα. Επίσης, αναπτύχθηκαν στη Λιβύη και Τούρκοι στρατιωτικοί σε ρόλο «στρατιωτικών συμβούλων».

Το μνημόνιο ασφαλείας που υπογράφηκε μεταξύ Σαράτζ και Ερντογάν κρίθηκε παράνομο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και θεωρείται άκυρο.

Πρόσθεσε επίσης ότι «σύμφωνα με τον οδικό χάρτη από τον οποίο προέκυψε η μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση, οι υπογεγραμμένες διεθνείς συμφωνίες δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα της προσωρινής κυβέρνησης και του Προεδρικού Συμβουλίου».

Είναι σαφές ότι κάνουν σαν να μην υπάρχουν και να μην τους αφορούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Αντέδρασε και ο… Ερντογάν της Λιβύης

Ο φερόμενος πρόεδρος του λεγόμενου «Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης», Χάλεντ αλ Μίσρι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος Ανάπτυξης και Οικοδόμησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τάχθηκε με ανακοίνωσή του κατά της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της μεταβατικής κυβέρνησης να ακυρώσει οποιεσδήποτε συμφωνίες ή να τις τροποποιήσει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην 10η παράγραφο του άρθρου VI του οδικού χάρτη του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF).

Ο Μίσρι χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες «νόμιμες», αναφερόμενος στη συμφωνία ασφαλείας Σαράτζ-Ερντογάν, παρόλο που δεν επικυρώθηκε ποτέ από το εκλεγμένο κοινοβούλιο και κρίθηκε παράνομη.

Απαντώντας στις δηλώσεις της μεταβατικής υπουργού Εξωτερικών, Νάτζλα Μανγκούς, στους Ιταλούς βουλευτές στη Ρώμη, είπε:

«Στις δηλώσεις που αποδίδονται στην υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες μεταδίδονται μέσω ενός ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων, επιβεβαιώνουμε τον σεβασμό μας για τη συμφωνία που υπογράφηκε με το τουρκικό κράτος και στα δύο μέρη, και σεβόμαστε επίσης τυχόν προηγούμενες συμφωνίες σε οποιονδήποτε τομέα που έχει υπογραφεί με άλλες χώρες».

Προκλητικά πρόσθεσε: «Όποιος συζητά θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια ενώπιον ενός ξένου κοινοβουλίου δεν δικαιούται να μιλά για εθνική κυριαρχία».

Κατά την άποψή του, «η παρουσία ξένων δυνάμεων στα εδάφη της Λιβύης είναι εντελώς απαράδεκτη (…), αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά τη διαφορά μεταξύ μισθοφόρων και (ξένων) δυνάμεων βάσει συμφωνιών».

Ο ηγέτης της λιβυκής Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η εκτελεστική Αρχή θα το δώσει τη δέουσα προσοχή σε αυτό και θα σεβαστεί ολόκληρο τον οδικό χάρτη και θα το τηρήσει».

Να σημειωθεί ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν συμμετέχει στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Σχετικά άρθρα