Mετά το συμβάν στην Άγκυρα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιέζει για αναδιοργάνωση του κοινοτικού πρωτοκόλλου υπέρ της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ζημία στην αξιοπιστία της ίδιας της Ένωσης, σημειώνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Liberation, Jean Quatremer.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ursula von der Leyen σκοπεύει να επωφεληθεί από το σκάνδαλο που προκάλεσε, για να υπερισχύει οριστικά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στο αίτημα της Von der Leyen για αποσαφήνιση του πρωτοκόλλου, ώστε να αναγράφεται ρητά, ότι «οι δύο πρόεδροι εκπροσωπούν την ΕΕ» στο εξωτερικό και «βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο πρωτοκόλλου» και ότι η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια συνόδων κορυφής με τρίτες χώρες, θα «διευθύνεται στο εξής από τους δύο προέδρους», θεωρεί ότι αυτό δεν είναι λάθος, ωστόσο, όπως σημειώνει, το πρόβλημα είναι, ότι αυτό που προτείνει δεν είναι παρά εκ νέου συγγραφή της συνθήκης, ένα προνόμιο που ανήκει μόνο στα κράτη μέλη!
Κατά την άποψή του, φυσικά και είναι δυνατή μια αλλαγή των κειμένων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί, ότι, για όλα τα θέματα, η προεδρία της Ένωσης είναι διττή ή ότι ο ρόλος του Προέδρου του Συμβουλίου περιορίζεται στη διαχείριση των συνεδριάσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά αυτό, όπως σημειώνει, προφανώς και δεν το πράττουν τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα.
Ως προς την πρόεδρο της Επιτροπής, αναφέρει, ότι «δεν στηρίζει τη θέση, που ο Charles Michel προσπαθεί να πάρει σε θέματα στο όριο των δεξιοτήτων του και ασχολείται με έναν πραγματικό αγώνα, στα όρια της γελοιοποίησης, καθώς φτάνει μέχρι το να διαφωνεί ποιος θα είναι στην πρώτη σειρά στα αεροπλάνα» και επιπλέον, ζήτησε από τους επιτρόπους της να μην επικοινωνούν πλέον από το «λευκό δωμάτιο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα δωμάτιο που επιτρέπει ασφαλείς επικοινωνίες με τις αμερικανικές αρχές, αλλά από αυτό του ΝΑΤΟ!, ως προς το οποίο, κατά τον ίδιον, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να γελούν.
Κατά τον Jean Quatremer, δεδομένου, ότι οι αρμοδιότητες της Προέδρου της Επιτροπής είναι πολύ ευρύτερες από εκείνες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου οι εμφανίσεις είναι σπάνιες, θα σήμαινε για εκείνον, ότι συμφωνεί να εμφανίζεται ως «συνοδός», και επιπλέον δεν είναι βέβαιο, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εκτιμούσαν υποτίμηση του «προέδρου» τους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να βρεθεί μια λύση, διότι αυτό το θέαμα βλάπτει σοβαρά την αξιοπιστία της Ένωσης.
Εκτιμά δε, ότι η συγχώνευση των δύο θέσεων, μια πιθανότητα που άνοιξε η Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν θα ήταν σαφώς κακή ιδέα.