Τα απομεινάρια από μία τεράστια κρυμμένη πόλη από την εποχή του Μεσσαίωνα κατάφεραν να εντοπίσουν μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης αρχαιολόγοι με τη χρήση λέιζερ. Η χαμένη πόλη αποτελείται από ένα περίτεχνο δίκτυο ναών, σπιτιών και δρόμων.
Η αρχή για την ιστορική ανακάλυψη βρίσκεται στο μακρινό 1858, όταν ο Γάλλος εξερευνητής Henri Mouhot πέρασε χρόνια περιπλανώμενος στην εξωτική ζούγκλα της Καμπότζης.
Μέρος των όσων είδε μέσα στη πυκνή βλάστηση της Καμπότζης είδε το φως της δημοσιότητας το 1863, ενώ μόλις δύο χρόνια μετά ο ίδιος απεβίωσε από πυρετό στο Λάος.
«Ένας από τους ναούς, αφιερωμένος στον Σολομώντα και φιλοτεχνημένος από έναν καλλιτεχνικό πρόγονο του Μιχαήλ Άγγελου είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Σπουδαιότερο από ότι έχει να μας δείξει η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Ρώμη», ανέφερε στο έργο του που δημοσιεύθηκε το 1863.
Ο λόγος γίνεται για την πόλη Άνκορ η οποία έχει δημιουργηθεί από το 1150 και είναι τετραπλάσια από το Βατικανό.
Ωστόσο το πραγματικό μέγεθος της πόλης ουδέποτε είχε ανακαλυφθεί από τους ερευνητές και τους αρχαιολόγους.
Πριν από έναν χρόνο λοιπόν ξεκίνησαν ξανά οι έρευνες από μία ομάδα αρχαιολόγων υπό τον αυστραλό πανεπιστημιακό Ντάμιαν Έβανς.
Δεν χρειάστηκε παρά λίγος μόλις καιρός για να χαρτογραφήσουν εκ νέου μία έκταση 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων και να καταλάβουν ότι τα μυστικά της πόλης παρέμεναν ακόμη καλά κρυμμένα, εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και του εμφυλίου της Καμπότζης που είχαν καταστήσει τις ενδελεχείς έρευνες αδύνατες.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών η ομάδα του Αυατραλού πανεπιστημιακού χρησιμοποίησε ένα είδος εξελιγμένου λέιζερ, το Lidar.
Σκάναραν την ευρύτερη περιοχή με ένα ελικόπτερο και το Lidar αποκάλυψε το μεγαλείο της Άνκορ απελευθερώνοντας εκατομμύρια δεσμίδες λέιζερ που κατάφεραν να διαπεράσουν το πεπλο προστασίας της πυκνής βλάστησης και έστελναν σήματα επιστρέφοντας τις δέσμες πίσω στη συσκευή.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μία virtual εικόνα για το πώς ήταν και είναι η Άνκορ που πλέον είδε το φως.
Πλέον, μετά και τις νέες ανακαλύψεις οι επιστήμονες κάνουν λόγο για την σπουδαιότερη μεσαιωνική πόλη που έχει βρεθεί ποτέ.
Πρόκειται για μία μητρόπολη χτισμένη το 12ο αιώνα, πρωτεύουσα του Khmer που εκτεινόταν σε έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, της σπουδαιότερης μεσαιωνικής πόλης στον κόσμο, όπως την ονομάζουν.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που έρχονται πλέον στη δημοσιότητα, τον 12ο αιώνα αποτελούσε μια μητρόπολη με έκταση 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Δείτε τις φωτογραφίες: