Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο φιλότουρκος ισλαμιστής μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης κατηγορείται ότι εξαγόρασε τις ψήφους της εκλογής του

Ο φιλότουρκος ισλαμιστής μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης κατηγορείται ότι εξαγόρασε τις ψήφους της εκλογής του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, ο φιλότουρκος ισλαμιστής Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibah), φέρεται -σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ- να πέτυχε την εκλογή του στο αξίωμα εξαγοράζοντας ψήφους.

Όπως αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ψήφοι τουλάχιστον τριών συμμετεχόντων στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης εξαγοράστηκαν από τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξάγονταν στην Τύνιδα δύο από τους συμμετέχοντες προσέφεραν «δωροδοκίες από 150.000 έως 200.000 δολαρίων σε τουλάχιστον τρία μέλη του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, με τη δέσμευση να ψηφίσουν τον Ντμπεϊμπά ως πρωθυπουργό», σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση παραβιάσεων του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη.

Οι ειδικοί ανέφεραν στην έκθεσή τους ότι ένας από τους αντιπροσώπους «εξερράγη θυμωμένος στο λόμπι του “Four Seasons Hotel” στην Τύνιδα όταν άκουσε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχουν λάβει έως και 500 χιλιάδες δολάρια ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους που δόθηκε στον Ντμπεϊμπά, ενώ αυτός έλαβε μόνο 200 χιλιάδες δολάρια».

Ένας από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ήταν μάρτυρας του τι συνέβη, εκφράζοντας τον θυμό του για «απαράδεκτη διαφθορά σε μια εποχή που η Λιβύη διέρχεται μια μεγάλη κρίση».

Το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου επέλεξε μια προσωρινή εκτελεστική Αρχή, μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία δεν έλαβε ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και ένα τριμελές προεδρικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι.

Αφού αρκετές οργανώσεις της Λιβύης ζήτησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες δωροδοκίας.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά αρνείται ότι εξαγόρασε ψήφους

Ο Αμπντέλ Χαμίντ Αλ Νταμπάιμπα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αργά το απόγευμα της Κυριακής, υποστήριξε την ακεραιότητα της διαδικασίας που τον εξέλεξε και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι «συνεχίζουν τις προσπάθειές να διαταράξουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, να χαλάσουν την κατάσταση της εθνικής συναίνεσης και να διακόψουν τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, υιοθετώντας φήμες και ψευδείς ειδήσεις».

Προσθέτει ότι η διαδικασία «πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ότι όλοι οι Λίβυοι παρακολούθησαν τη διαδικασία στην τηλεόραση».

Έγινε εξαγορά ψήφων

Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, Χουσεΐν Μοφτά, ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία του πολιτικού χρήματος συνόδευσε τις διαπραγματεύσεις της Λιβύης από την αρχή στη Γενεύη.

Ο Μοφτά απαίτησε να θεωρηθούν υπεύθυνοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα, αυτοί που δωροδόκησαν καθώς και οι παραλήπτες, σύμφωνα με τον αμερικανικό αραβόφωνο ιστότοπο «Al-Hurra».

Γνωστός διεφθαρμένος

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορα και χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η οικογένειά του διευκόλυνε την τουρκική κατοχή στη δυτική Λιβύη και είναι οικογενειακώς συνέταιροι του Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα