Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έγγραφο του ΠΟΥ «καίει» την Κίνα για τον κορωνοϊό

Έγγραφο του ΠΟΥ «καίει» την Κίνα για τον κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Κίνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Tα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε το Πεκίνο όσον αφορά στην έγκαιρη αναφορά του κορωνοϊού και στην αναχαίτιση διασποράς της φονικής νόσου δημιούργησαν, από τους πρώτους μήνες του 2020, σωρεία αντιδράσεων.

Ένα χρόνο μετά, μέσα στο 2021, οι επικρίσεις για τη συμπεριφορά της Κίνας συνεχίζονται, ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά.

Προτού δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα τελικά συμπεράσματα από έρευνα κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Βουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, έγγραφο που διέρρευσε φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το έγγραφο-καταπέλτης προέρχεται από τον ΠΟΥ και αναφέρει ότι το Πεκίνο δεν κατέβαλε σημαντική προσπάθεια ώστε να εντοπίσει την αιτία γέννησης της νόσου.

Σε αυτή την έκθεση, δύο σελίδων, για την προέλευση του κορωνοϊού, επισημαίνεται ότι δεν διενεργήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες στην Boυχάν.

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, ζητά περισσότερες πληροφορίες από την Κίνα για τον κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στους πρώτους μήνες του 2020.

Ανοιχτά έχει αφήσει, ακόμη, ο κορυφαίος οργανισμός υγείας όλα τα σενάρια σε σχέση με τον ιό και την προέλευσή του.

Παράλληλα, έχει διαμηνύσει ότι στη Βουχάν υπήρχαν 13 μεταλλάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2019.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Κίνα δεν δίνει επαρκή στοιχεία στον ΠΟΥ ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Λίγους μήνες νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα θέλησε να ρίξει αλλού το «μπαλάκι» επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ξεκίνησε ακόμη και από τον Ινδία.

Προς το παρόν δεν έχει αποκλειστεί η θεωρία προέλευσης της νόσου από την αγορά ζώων στη Boyχάν.

Εντύπωση προκαλούν, την ίδια στιγμή, ομολογίες γιατρών στην Κίνα που κατά καιρούς μιλούν για την πίεση που τους ασκήθηκε ώστε να μην αποκαλύψουν στοιχεία γύρω από τον κορωνοϊό, βλέποντας κόσμο να νοσηλεύεται στα νοσοκομεία και τους ασθενείς, τον έναν μετά τον άλλον, να χρήζουν ειδικής παρακολούθησης.

Σχετικά άρθρα