Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Αλβανοί έκαψαν σχολικά βιβλία που γράφουν ότι κατάγονται από Τούρκους, Ρομά και Κιρκάσιους

Βόρεια Μακεδονία: Αλβανοί έκαψαν σχολικά βιβλία που γράφουν ότι κατάγονται από Τούρκους, Ρομά και Κιρκάσιους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Κιρκάσιοι (Τσερκέζοι), Σκόπια,

Μετά το δημοσίευμα της Gazeta Shqiptare για το «Σκάνδαλο για την καταγωγή των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία», νεολαίοι από τα αλβανικά αντιπολιτευτικά κόμματα της Συμμαχίας των Αλβανών και των Εναλλακτικών προέβησαν σε συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Παιδείας στα Σκόπια, σκίζοντας και καίγοντας τις σελίδες του βιβλίου που γράφει ότι οι Αλβανοί στη χώρα αυτή, κατάγονται από τους Τούρκους, τους Ρομά και τους Κιρκάσιους του Καυκάσου και ότι έχουν έρθει στην περιοχή ως επήλυδες τα τελευταία 200 χρόνια.

«Με αυτά τα σχολικά συγγράμματα, όπως συμβαίνει με αυτό το βιβλίο που βλέπετε εδώ, γίνεται προσπάθεια να μας προσβάλουν, προσπαθούν να απορρίψουν την ιστορία μας, και, επίσης, να θέσουν τις βάσεις για ίσως μελλοντικά φασιστικά στοιχεία εναντίον Αλβανών», δήλωσε ο Ομέρ Αϊντίνι από το Φόρουμ της Συμμαχίας των Αλβανών – Νεολαία Εναλλακτικών.

«Υπήρχαν περίπου 30 αστυνομικοί που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας.

»Χωρίς καμία δικαιολογία, μας πλησίασαν για να πάρουν τα βιβλία, και να μας ρωτούσαν τι κάνουμε».

«Δεν ξέρω γιατί είναι απαραίτητο σε έναν δημόσιο χώρο, όπου δεν υπήρχε παράνομη πράξη, η συγκέντρωση όλης αυτής της ομάδας των αστυνομικών που προφανώς δεν είχαν άλλο λόγο παρά να μας εκφοβίσουν και να μην αναδειχθεί το ζήτημα των προσβλητικών βιβλίων εναντίον Αλβανών», είπε ο νεαρός.

Το εγχειρίδιο γεωγραφίας είναι ένα μοναδικό παράδειγμα βιβλίου με προσβλητικό, αναληθές περιεχόμενο και παραμορφωμένα γεγονότα στη Βόρεια Μακεδονία.

Μετά τις αντιδράσεις της αλβανικής κοινότητας στη χώρα, το Υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε να διορθώσει το περιεχόμενο.

Τέτοιες υποσχέσεις υπήρξαν και στο παρελθόν δίχως να ακολουθήσει πλήρη επίλυση αυτού του προβλήματος, καταλήγει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Να σημειωθεί ότι με τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία πρόβλημα έχουν επίσης Έλληνες και Βούλγαροι.

Η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται ότι δυσκολεύεται να γίνει ένα κανονικό κράτος.

Σχετικά άρθρα