Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι Τούρκοι; Τα τεστ DNA αποδεικνύουν ότι είναι μιγάδες απόγονοι Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων κ.α.

Ποιοι Τούρκοι; Τα τεστ DNA αποδεικνύουν ότι είναι μιγάδες απόγονοι Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων κ.α.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για DNA, Αρμενία, Έλληνες, Τουρκία,

Η ιστοσελίδα Ahval επιβεβαιώνει -αυτό που γνωρίζουμε- ότι, «Τα τεστ που βασίζονται στο DNA κλονίζουν τις πεποιθήσεις των Τούρκων στην “τουρκικότητα” τους», επειδή αποδεικνύουν ότι δεν είναι «καθαρόαιμοι» Τούρκοι Μογγόλοι προερχόμενοι από την κεντρική Ασία αλλά ένας λαός μιγάδων και σε μεγάλα ποσοστά απόγονοι Ελλήνων και Αρμενίων.

Τα δημοφιλή τεστ DNA ενοχλούν τους Τούρκους και κλονίζουν την πίστη τους στην «τουρκικότητα», γράφει η Ahval, καθώς ανακαλύπτουν ότι, αντί να είναι άμεσοι απόγονοι των Σελτζούκων και των Οθωμανών, ορδών που εισέβαλαν στην Ανατολία από την Κεντρική Ασία πριν από μια χιλιετία, είναι αντίθετα μέρος του καλειδοσκόπιου των λαών που έχουν ζήσει στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας και μετανάστευσαν εκεί από την αρχή του χρόνου.

Η ταυτότητα υπήρξε ένα σημαντικό ζήτημα στην Τουρκία από τότε που εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία το 1923 από τις στάχτες της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νέοι εθνικιστές κυβερνήτες προσπάθησαν να σφραγίσουν μια τουρκική ταυτότητα στη χώρα.

Μέχρι το 2008, η δυσφήμιση -δηλαδή η αμφισβήτηση- της «τουρκικότητας» τιμωρούνταν με κάθειρξη έως και δύο ετών.

Ο νόμος έχει πλέον αλλάξει και αντικατέστησε τον όρο «τουρκικότητα» με το «τουρκικό έθνος».

Ζητήματα όπως τι απέγιναν οι επιζώντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 και η παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και Εβραίων, αλλά και εκατομμυρίων Κούρδων πολιτών της νέας δημοκρατίας, «σαρώθηκαν» από τις επανειλημμένες αδέξιες απόπειρες αφομοίωσης των μειονοτήτων ή εκδίωξής τους από τη χώρα εντελώς.

Στην Τουρκία απαγορεύονται τα κιτ τεστ DNA, αλλά πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό τα έχουν χρησιμοποιήσει, στέλνοντας ένα μικρό δείγμα σε ένα εργαστήριο και λαμβάνοντας μια απάντηση για τις εθνοτικές τους ρίζες, που μερικές φορές ταιριάζουν με απομακρυσμένους συγγενείς σε όλο τον κόσμο που επίσης έκαναν τα ίδια τεστ.

Η Γκιουλ Τζελίκ (Gül Çelik), σχεδιάστρια, είπε ότι έκανε το τεστ πριν από 10 χρόνια. Είπε ότι το τεστ έδειξε ότι έχει Μογγόλους, Ιταλούς, Εβραίους, Έλληνες και Αρμένιους προγόνους.

Είπε ότι η οικογένειά της, από τη βορειοανατολική επαρχία Μπαϊμπούρτ, αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι έχουν δεσμούς με Αρμενίους, Ιταλούς και Έλληνες.

«Τους είπα ότι το τεστ ήταν επιστημονικό, αλλά δεν ήθελαν καν να ακούσουν», είπε.

Πριν όμως από τη Γενοκτονία, στην οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από λιμοκτονία σε εξοντωτικές πορείες στην έρημο της Συρίας, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος αρμενικός πληθυσμός γύρω από το Μπαϊμπούρτ, που ήταν τότε η οθωμανική επαρχία Ερζουρούμ.

Οι ιστορικοί λένε ότι καθώς οι μαζικές δολοφονίες και οι απελάσεις επιταχύνθηκαν, πολλές νέες Αρμένισσες συνελήφθησαν από ντόπιους Τούρκους και Κούρδους ή παραδόθηκαν από τις οικογένειές τους για να σώσουν τη ζωή τους και ότι στη συνέχεια άλλαξαν τη θρησκεία τους και έκρυψαν τις ρίζες τους.

«Πριν από αυτό το τεστ, πιστεύαμε ότι η Μπαϊμπούρτ είχε μόνο Τούρκους.

»Αλλά οι άνθρωποι παντρεύονται, αλλάζουν θρησκείες εθελοντικά ή με βία, αναμιγνύονται.

»Ίσως η γιαγιά μου το ήξερε, αλλά δεν ήθελε να μιλήσει λόγω της κοινωνικής πίεσης», είπε η Τζελίκ.

Η αντίδραση της οικογένειας της Τζελίκ είναι παρόμοια με πολλών άλλων.

Ένα βιβλίο του 2012 της Φετιχιέ Τζετίν (Fethiye Çetin), δικηγόρου, εξιστορεί πώς ανακάλυψε την κρυφή ταυτότητα της γιαγιάς της και πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τον εξισλαμισμό των μη μουσουλμάνων.

Ένα άλλο βιβλίο με τίτλο «Τα εγγόνια», που έγραψε η Τζετίν με την πανεπιστημιακό Αϊσέ Γκιουλ Αλτινάι (Ayşe Gül Altınay), παρέχει μια συλλογή από σκληρές μαρτυρίες από τα εγγόνια και τα εγγόνια των γνωστών ως ξεχασμένων Αρμενίων.

Σε αντίθεση με τους συγγενείς της, η Τζελίκ χαιρέτισε τα αποτελέσματα της DNA.

«Σε ξένες χώρες είδα ότι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία πολιτιστικά δεν διαφέρουν πολύ από τους Τούρκους.

»Στην πραγματικότητα είναι παρόμοιοι. Ως εκ τούτου, ήμουν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα του DNA μου, καθώς δεν είμαι διαφορετικό άτομο», είπε.

Η Τζελίκ, χάρη στο τεστ, ήρθε επίσης σε επαφή με έναν από τους μακρινούς Ιταλούς συγγενείς.

«Είπε την ιστορία των Ιταλών προγόνων μας από το 1600.

»Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα οθωμανικά εδάφη ως σκλάβοι και έτσι ένας από αυτούς τους 100 ήταν ο πρόγονος μας», είπε.

Η Τζελίκ είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του συζύγου της ήταν εξίσου εκπληκτικά.

«Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι ο σύζυγός μου είναι Εβραίος και από τη γενεαλογία Κοέν.

»Δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο από την οικογένειά του στο παρελθόν.

»Δεν έχει εβραίους συγγενείς. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνος», είπε.

Η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας αντικατοπτρίζεται στην περίπλοκη καταγωγή των σημερινών Τούρκων.

Καθώς η αυτοκρατορία κατέρρευσε, υπήρχαν τεράστιες ροές μουσουλμάνων προσφύγων από τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, και μετά την ίδρυση της δημοκρατίας το 1923, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν ανταλλαγή πληθυσμών, ανταλλάσσοντας περίπου ένα εκατομμύριο Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ανατολίας για εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων που ζούσαν στην Ελλάδα.

Μια γυναίκα που εργάζεται ως καθηγήτρια μαθηματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι η οικογένειά της ήταν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας.

Η γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το τεστ DNA της έδειξε έναν μακρινό ξάδελφο στον Ισημερινό.

«Έλεγξα αργότερα και έμαθα ότι ο πατέρας του ήταν από τη Μόσχα.

»Ήξερα ότι ο ξάδερφος του πατέρα μου είχε μεταναστεύσει στη Μόσχα.

»Εκεί παντρεύτηκε μία Ρωσίδα και με τα παιδιά τους μετακόμισαν αργότερα στον Ισημερινό», είπε.

Η μαθηματικός είπε ότι τα τεστ έδειξαν ότι είναι 20% Ελληνίδα και 20% Αρμένισσα.

«Είμαστε κοινωνία απογόνων μιας μεγάλης αυτοκρατορίας», είπε.

Μια έκθεση στο περιοδικό Annals of Human Genetics το 2012 έδειξε ότι η καταγωγή όσων ζούσαν στην Τουρκία ήταν 38% ευρωπαϊκή, 35% μεσανατολίτικη, 18% από τη Νότια Ασία και μόνο 9% από την Κεντρική Ασία.

Ωστόσο, τα τεστ DNA μερικές φορές προκαλούν ακόμη πιο εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η Αζλί Μουζντέ (Aslı Muzde) έκανε το τεστ σε μια προσπάθεια να μάθει εάν είχε γενετικά προδιάθεση για καρκίνο.

«Για την εθνικότητα, έμαθα ότι ήμουν 73% της Κεντρικής Ασίας. Οι άλλες καταγωγές με εξέπληξαν.

»Επειδή έμαθα ότι είχα ιταλικό και ελληνικό αίμα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν να μάθω ότι έχω 1 έως 2% αίμα Αμερικανών ιθαγενών», είπε.

Η οικογένεια της Muzde αντέδρασε επίσης αρνητικά στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά η μητέρα της έδειξε κάποιο ενδιαφέρον αφού έμαθε ότι το τεστ ακολούθησε τη μητρική γραμμή.

«Γνώρισα τον ξάδερφό μου τρίτου βαθμού», είπε η Μουζντέ για την ξαφνική ανακάλυψη ενός συγγενή που ζει στη Γερμανία.

«Υποθέτω ότι όταν ο προπάππος μου ήρθε από την Ελλάδα, ήρθαν ως τρία αδέλφια, αλλά έχασαν ένα.

»Αυτός ο ξάδερφος είναι το εγγόνι αυτού του χαμένου αδελφού», είπε.

Σημείωση: Επειδή εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν τα τεστ DNA, βάσει των δεδομένων που αποθηκεύονται δεν εντοπίζεται πλέον μόνο καταγωγή αλλά και άγνωστοι (ή γνωστοί) συγγενείς.

Σχετικά άρθρα