Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεμένει από νερό η Κωνσταντινούπολη σε 45 ημέρες

Ξεμένει από νερό η Κωνσταντινούπολη σε 45 ημέρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντινούπολη, Νερό, Τουρκία,

Στην Τουρκία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρασίας και λειψυδρίας.

Ολόκληρες πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το νερό.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ακόμα και η Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα – τόσο σοβαρό που σε 45 ημέρες ενδέχεται να μην τρέχει στάλα από τις βρύσες.

Η βροχόπτωση που δεν ήρθε φέτος έχει οδηγήσει στη σοβαρότερη ξηρασία της χώρας της τελευταίας δεκαετίας.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πρωτεύουσα της χώρας έχει αποθέματα για 110 ημέρες – σε φράγματα και ταμιευτήρες.

Οι επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, επίσης αγωνίζονται να μην διψάσουν.

Τα φράγματα είναι περίπου κατά 36% και 24% γεμάτα αντίστοιχα, ενώ οι αγρότες σε περιοχές στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία δηλώνουν απελπισμένοι.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ ο Guardian το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2020 – οδήγησε τους ιμάμηδες και στις εκκλησίες τους να… προσεύχονται για βροχή από τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα με «άγχος», στο θέμα των αποθεμάτων νερού λόγω ενός συνδυασμού αύξησης του πληθυσμού, εκβιομηχάνισης, αστικής εξάπλωσης και κλιματικής αλλαγής.

Τι οδήγησε στην λειψυδρία

Η Τουρκία έχει δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι των περιβαλλοντικών ανησυχιών και παραμένει η μόνη χώρα της G20 εκτός από τις ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι λεκάνες νερού, ειδικά για αυτά τα επεισόδια ξηρασίας που γίνονται πιο σοβαρά και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Δρ Ουμίτ Σαχίν (Ümit Şahin), ο οποίος διδάσκει παγκόσμια κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Δήμος της πόλης έχει παροτρύνει τους κατοίκους να σκεφτούν προσεκτικά πώς να εξοικονομήσουν νερό.

Τους δίνονται οδηγίες, όπως είχαν δοθεί και στους Έλληνες στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 που είχαν αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα.

Τότε με το σύνθημα «προσέχουμε για να έχουμε» οι Αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να κλείνουν τη βρύση ενώ βουρτσίζουν τα δόντια ή ξυρίζονται, ή ακόμα και να βάζουν τούβλα μέσα στα καζανάκια. Τώρα τα ίδια ζητούνται από τους Τούρκους.

Οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν ακόμα και την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση νερού τις επόμενες ημέρες.

Οι πόλεις της Τουρκίας χρειάζονται άφθονη βροχή, αμέσως, για να αποφευχθεί η λειψυδρία στους επόμενους μήνες – και ακόμη και οι συνεχείς βροχοπτώσεις για τον υπόλοιπο χειμώνα μπορεί να μην είναι αρκετές για τις αγροτικές κοινότητες να σώσουν τις φετινές καλλιέργειες.

Σχετικά άρθρα