Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το Γιβραλτάρ, βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Ιβηρική Χερσόνησο, μετά την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Χαιρετίζω τις βασικές αρχές της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου…
»Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν τον μεταξύ τους διάλογο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Γιβραλτάρ», ανέφερε ο Σάντσεθ με tweet, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να εξετάζουν τη συμφωνία μετά το Brexit μέσα στις επόμενες μέρες.
Η Ισπανία αξιώνει την κυριαρχία της στο λιμάνι της πύλης της Μεσογείου που παραχώρησε στη Βρετανία το 1713 μετά από έναν πόλεμο.
Ωστόσο, συμφώνησε να θέσει το ζήτημα της κυριαρχίας κατά μέρους για να επικεντρωθεί στην ευκαιρία να καταλήξει σε μια παράπλευρη συμφωνία με τη Βρετανία, ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα της ΕΕ με την νότια Ισπανία στην μετά Brexit εποχή.
Περίπου 15.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ, το οποίο έχει πληθυσμό 32.000 κατοίκων.
Το λιμάνι δέχεται επίσης περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, ένας κλάδος που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας του Γιβραλτάρ.
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο δήλωσε την Τετάρτη στον ισπανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι οι πλευρές εργάζονται σε μια συμφωνία για να διευκολύνουν τις καθημερινές διελεύσεις των εργαζομένων και στις δύο πλευρές των συνόρων, χωρίς να αποκλείσει μια πιθανή συμφωνία που θα καταστήσει το Γιβραλτάρ μέρος της ζώνης Σένγκεν.
Η εφημερίδα El Pais ανέφερε νωρίτερα ότι Ισπανία και Γιβραλτάρ βρίσκονται κοντά σε μια τέτοια συμφωνία που θα σήμαινε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι για τους Βρετανούς πολίτες που θα ταξιδεύουν στο Γιβραλτάρ, αλλά οι Ισπανοί και οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούν ελεύθερα να διασχίζουν τα χερσαία σύνορα.
Σε δημοψήφισμα του 2002, το 99% των κατοίκων του Γιβραλτάρ απέρριψαν μια πρόταση για συγκυριαρχία Βρετανίας και Ισπανίας.
Όμως, το 2016, σχεδόν το 96% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ ψήφισε υπέρ της παραμονής του υπερπόντιου εδάφους στην ΕΕ.