Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πομπέο επισκέφθηκε τα Υψίπεδα του Γκολάν – Το συριακό καθεστώς καταδίκασε

Ο Πομπέο επισκέφθηκε τα Υψίπεδα του Γκολάν – Το συριακό καθεστώς καταδίκασε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιουδαία, Ισραήλ, Μάικ Πόμπεο, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Υψίπεδα του Γκολάν,

Το συριακό καθεστώς καταδίκασε την επίσκεψη την Πέμπτη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, χαρακτηρίζοντας την «προκλητική», ανέφεραν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πομπέο έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (Ιουδαία) και τα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

«Η επίσκεψη Πομπέο είναι μια προκλητική κίνηση που γίνεται πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ και αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Έκκληση στον ΟΗΕ

Η Δαμασκός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν την επίσκεψη, που παραβιάζει, όπως ανέφερε, διεθνή ψηφίσματα.

Νωρίτερα, ο Πομπέο επισκέφθηκε έναν αμπελώνα, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Σάαρ Μπίνγιαμιν, έναν από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, με μεγάλη στρατιωτική συνοδεία, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Σήμερα θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τα Υψίπεδα του Γκολάν.

»Η αναγνώριση της περιοχής αυτής ως μέρος του Ισραήλ ήταν μια απόφαση που ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε (το 2019) που είναι ιστορικά σημαντική και απλώς μια αναγνώριση της πραγματικότητας», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι «η επίσκεψη Πομπέο σε μια κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενεργή συνέργεια σε αυτή την κατοχή».

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πομπέο και τον Τραμπ για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά άρθρα