Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πίεση του Βούλγαρου προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία: «Δεν δίνουμε ευρωπαϊκή νομιμοποίηση στη γλώσσα μίσους»

Πίεση του Βούλγαρου προέδρου στη Βόρεια Μακεδονία: «Δεν δίνουμε ευρωπαϊκή νομιμοποίηση στη γλώσσα μίσους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρούμεν Ράντεφ, Σκόπια,

Στον χορό των επικρίσεων κατά της Βόρειας Μακεδονίας, μπήκε τώρα και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος, μετά τις «απειλές» της βουλγαρικής κυβέρνησης για «μπλόκο» της Σόφιας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ζητάει να αναβληθούν οι αποφάσεις της ΕΕ γι’ αυτό το ζήτημα, γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law and Order.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, ο Ρούμεν Ράντεφ, είπε πως «από εδώ και πέρα μια λύση υπάρχει.

»Η αναβολή της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών έως ότου υπογραφεί σαφής δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα».

Και πρόσθεσε: «Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και η Βουλγαρία πάντα την υποστήριζε.

»Ωστόσο, πρέπει να δοθούν σαφείς εγγυήσεις ότι η ενότητά μας ως βουλγαρικό έθνος και η ιστορική κληρονομιά μας δεν θα αμφισβητηθούν από εξωτερικούς παράγοντες».

Ο ίδιος, αφού υποστήριξε ότι «η Βουλγαρία, ως υπεύθυνο κράτος – μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να εισάγει άλυτα προβλήματα στην ΕΕ», κατέληξε επικρίνοντας τα Σκόπια:

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ευρωπαϊκή νομιμοποίηση στη γλώσσα του μίσους που χρησιμοποιείται απέναντι στη Βουλγαρία.

»Δεν μπορούμε ως ένα έθνος, το οποίο σέβεται το εαυτό του, να βλέπουμε, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας, προσβλητικές και απαράδεκτες διατυπώσεις για τη Βουλγαρία, σε σχολικά βιβλία, σε επιγραφές σε μουσεία, σε μνημεία και σε ιστοσελίδες Πανεπιστημίων και ερευνητικών Ιδρυμάτων.

»Δεν μπορούμε να δίνουμε ως ενέχυρο την ταυτότητα μας».

Κατά τα βουλγαρικά ΜΜΕ, η τελική προθεσμία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια λήγει στις 10 Νοεμβρίου, όταν το θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Γι’ αυτό, ο Βούλγαρος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της σύναψης νέας διμερούς συμφωνίας ή υπογραφής προσαρτήματος στην υπάρχουσα Συμφωνία Καλής Γειτονίας (2017).

Το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών για τη Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά άρθρα