Ο 41χρονος Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής Έιλιν Σμιθ είναι μέλος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Από το 2004 είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και το κόμμα του κατέχει τις δυο από τις έξι έδρες που κατέχουν σκωτσέζικα κόμματα.
Ο Έιλιν Σμιθ παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle και στην πρώτη ερώτηση που του ετέθη εάν θέλει η Σκωτία να αποσχισθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και μαζί από την ΕΕ ήταν σαφής: «Όχι, φυσικά και όχι. Η Σκωτία είναι μια φιλοευρωπαϊκή, σοσιαλδημοκρατική χώρα. Είμαστε μέλος της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. Η βρετανική κυβέρνηση δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκιο. Παρουσιάζει με λάθος τρόπο την Ευρώπη. Αυτό αντίκειται στα συμφέροντα των σκωτσέζων. Τώρα στη Σκωτία θα πάρουμε μια άλλη απόφαση. Από το 1999 έχουμε και πάλι το κοινοβούλιό μας. Είμαστε ένα από τα πιο παλιά έθνη στην Ευρώπη. Η Σκωτία ήταν ιστορικά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτόνομη παρά ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κατασκεύασμα του παρελθόντος».
Η ΕΕ έχει δηλώσει πάντως πως εάν η Σκωτία αποσχισθεί από την Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει τότε να αποχωρήσει και από την ΕΕ. Θα δημιουργούνταν μια πολύ περίπλοκη νομικά υπόθεση.
Ο Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής ανταπαντά πως δεν υπάρχει κανένα σύμφωνο και καμία οδηγία που να απαγορεύει την απόσχιση της Σκωτίας.
Είναι όμως μια περιοχή που πληρώνει αδρά στην ΕΕ, μιας και κατέχει το 80% των αποθεμάτων της Βρετανίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Έιλιν Σμιθ συμπεραίνει εξ αυτών των γεγονότων πως η ΕΕ δεν θα ήθελε να χάσει τη Σκωτία.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων. Στην ερώτηση εάν οι συνάδελφοί του δείχνουν κατανόηση απαντά:«Καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα εάν τους εξηγήσει κανείς. Πάντα έλεγα στους συναδέλφους μου στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων πως ο σκωτσέζικος εθνικισμός είναι πολύ διαφορετικός από τον εθνικισμό σε άλλες χώρες. Σκωτσέζος είναι όποιος ζει στη Σκωτία. Είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό έθνος. Πρόκειται φυσικά για Realpolitik κανείς ούτε η ΕΕ θα αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Σκωτίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο κόσμος θα σεβαστεί τα δικαιώματα μας, όταν θα αποφασίσουμε δημοκρατικά».
Στην ερώτηση εάν η Σκωτία θα παρέμενε στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση απόσχισης ο Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής απαντά θετικά.
Θα εγκρίνουν δε ένα Σύνταγμα το οποίο θα προβλέπει ότι τα στρατεύματα της χώρας θα μπορούν να ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τέλος εάν η Σκωτία σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης χάρασσε σύνορα με την Αγγλία απαντά:«Το σχεδιό μας είναι το εξής. Έχουμε ήδη μια κοινή ταξιδιωτική ζώνη με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Είναι κάτι παρόμοιο όπως συμβαίνει στη Σκανδιναβία όπου η Νορβηγία δεν ανήκει στην ΕΕ. Η Σκωτία έχει μόνο ένα εδαφικό σύνορο και αυτό με την Αγγλία. Για το λόγο αυτό η κοινή ταξιδιωτική ζώνη με την Αγγλία είναι για εμάς πιο σημαντική από ότι για τη Συνθήκη του Σένκεν. Η ΕΕ δεν έχει τίποτα να χάσει σε σχέση με την κατάσταση σήμερα. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε την κοινή ταξιδιωτική ζώνη με τη Μεγάλη Βρετανία».