Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενάμιση έτους

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενάμιση έτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Γκρούεφσκι, Σκόπια,

Ποινικό δικαστήριο στη Βόρεια Μακεδονία καταδίκασε τον πρώην ακροδεξιό «αρχαιομακεδόνα» πρωθυπουργό, Έλληνα εξωμότη Νίκολα Γκρούεφσκι, πρώην ηγέτη του κόμματος VMRO-DPMNE, σε φυλάκιση ενάμιση έτους και επικύρωσε ποινές με αναστολή σε έξι ακόμα μέλη του κόμματος για ενορχήστρωση βίας το 2013.

Ο Γκρουέφσκι, στον οποίο χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, αφού εγκατέλειψε την χώρα του το 2018 για να αποφύγει επιπλέον διετή ποινή φυλάκισης για διαφθορά, καταδικάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, εν απουσία του.

Οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθούν να ζητούν την έκδοσή του.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της μεταξύ άλλων σε μία διαμαρτυρία υποστηρικτών του Γκρουέφσκι το 2013, έξω από ένα δημοτικό κτίριο στα Σκόπια, όπου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν βίαια στο κτίριο για να αποτρέψουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να εμποδίσουν ένα σχέδιο του Γκρουέφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός, να ανακαινίσει το κέντρο της πρωτεύουσας με δεκάδες αρχαιοπρεπή κιτς αγάλματα.

Ο δήμος από εκείνη την εποχή διοικείται από την αντιπολίτευση.

Oι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο και μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής παρέμβασης του Γκρουέφσκι, που κόστισε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, υποχώρησε.

Εκκρεμούν τέσσερις ακόμα υποθέσεις εναντίον του συντηρητικού ηγέτη, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός κατά την δεκαετία 2006-2016, για κατηγορίες διαφθοράς, εκλογικών παρατυπιών και κατάχρησης εξουσίας.

Όλες οι κατηγορίες εναντίον του προέρχονται από σκάνδαλο που ξέσπασε το 2015, όταν προέκυψε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες περισσότερων από 20.000 ατόμων είχαν καταγραφεί παράνομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δικαστών, αστυνομικών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωμάτων.

Η πολιτική κρίση προκάλεσε πρόωρες εκλογές το 2016, στις οποίες ο Γκρουέφσκι έχασε από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ.

Ο «αρχαιομακεδόνας» πρώην Πρωθυπουργός καταδικάστηκε το 2018 με κατηγορίες για παράνομη επιρροή υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών για την αγορά πολυτελούς τεθωρακισμένου αυτοκινήτου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών.

Έφυγε στην Ουγγαρία πριν από την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με τον Independent.

Τόσο η υπεράσπιση όσο και η εισαγγελία δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση για την ποινή.

Σχετικά άρθρα