Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επτά συλλήψεις για την τζιχαντιστική επίθεση με μπαλτά στο Παρίσι – Τι λέει το «Charlie Hebdo»

Επτά συλλήψεις για την τζιχαντιστική επίθεση με μπαλτά στο Παρίσι – Τι λέει το «Charlie Hebdo»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δημοσιογράφοι, Εφημερίδα Charlie Hebdo, Ισλαμιστές, Παρίσι, Τζιχαντιστές,

Άλλοι πέντε άνδρες τέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ υπό κράτηση, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Γαλλίας για την επίθεση με μπαλτά που σημειώθηκε την Παρασκευή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Premières Lignes, δίπλα στα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι πέντε ύποπτοι είναι ηλικίας από 24 έως 37 ετών.

Σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι άνδρες αυτοί συνελήφθησαν στο Παντέν, στα προάστια του Παρισιού, κατά τη διάρκεια της έρευνας σε ένα σπίτι που φέρεται ότι ανήκει στον βασικό ύποπτο της επίθεσης.

Νωρίτερα, λίγο μετά την επίθεση, είχαν συλληφθεί δύο νεαροί άνδρες, ο ένας εκ των οποίων (κεντρική φωτογραφία) φέρεται ότι είναι ο βασικός ύποπτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, δήλωσε ότι «προφανώς πρόκειται για μια ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια».

«Είναι ο δρόμος όπου βρισκόταν το “Charlie Hebdo”, ο τρόπος δράσης των ισλαμιστών τρομοκρατών, προφανώς, δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, είναι μια νέα αιματηρή επίθεση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε.

Το Charlie Hebdo καταδικάζει την επίθεση δίπλα στα παλαιά γραφεία του στο Παρίσι

Το Charlie Hebdo καταδικάζει την επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι δίπλα στα παλιά γραφεία του.

Από την επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Μεταξύ των τραυματιών και δύο δημοσιογράφοι.

Η αιματηρή επίθεση ξύπνησε μνήμες από τα τραγικά γεγονότα του 2015, όταν οι αδελφοί Κουασί είχαν σκορπίσει τον θάνατο στα γραφεία του «Charlie Hebdo».

Στην ανακοίνωση, η ομάδα του «Charlie Hebdo» καταδικάζει την επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Παρισιού, κάνοντας λόγο για «απεχθή πράξη».

Και ξεκαθαρίζει ότι τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να προστατευτεί η ελευθερία της έκφρασης. 

«Μία εβδομάδα μετά την έκκληση για την ελευθερία της έκφρασης από 100 και πλέον ΜΜΕ, δύο τρομοκράτες επιτέθηκαν με μαχαίρι εναντίον μιας γυναίκας και ενός άνδρα, δημοσιογράφους στο πρακτορείο Τύπου Premières Lignes, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται δίπλα από τα παλιά γραφεία του Charlie» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Ολόκληρη η ομάδα του Charlie Hebdo δεν μπορεί παρά να καταδικάσει αυτήν την απεχθή πράξη και να εκφράσει την υποστήριξή του στα θύματα και τις οικογένειές τους».

«Αυτό το τραγικό συμβάν αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία παραμένουν στη γαλλική κοινωνία.

»Αντί να μας τρομοκρατήσουν, τέτοια γεγονότα πρέπει να μας κάνουν ακόμα πιο μαχητικούς στην προάσπιση των αξιών μας» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Charlie Hebdo για την επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι.

Μνήμες 2015

Η επίθεση στην οδό Νικολά-Απέρ, δίπλα στα παλιά γραφεία του «Charlie Hebdo», ξύπνησε μνήμες από τον Ιανουάριο του 2015, όταν οι αδελφοί Κουασί, τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, σκότωσαν 12 ανθρώπους με αφορμή τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό.

Από την επίθεση της Παρασκευής τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή του Παρισιού, από τους δύο πρώτους συλληφθέντες, ο ένας είναι Πακιστανός και ο άλλος Αλγερινός.

«Σκέφτηκα: ξανάρχισε» είπε η Σαντάλ, μια κάτοικος της περιοχής, όπου οι πληγές από την επίθεση του 2015 δεν έχουν κλείσει ακόμη.

Η γυναίκα επιδιόρθωνε μια διαρροή στο σπίτι της, κοντά στη Λεωφόρο Ρισάρ Λενουάρ, όταν άκουσε «να ουρλιάζουν οι σειρήνες».

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι ξανάρχισε. Γύρισα πέντε χρόνια πίσω», στις 7 Ιανουαρίου 2015.

«Οι μνήμες επανέρχονται στην επιφάνεια. Ανάμεσα σε αυτό και στην Covid, ζούμε στιγμές πραγματικά καθόλου ωραίες» πρόσθεσε η Σαντάλ, που είπε ότι αφότου ξεκίνησε η δίκη 14 προσώπων για την υπόθεση του «Charlie Hebdo», στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε ένα προαίσθημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.

Για την Ντενίζ Αμόν, συνταξιούχο που ζει επίσης πολλά χρόνια σε αυτήν τη συνοικία, οι μνήμες επανήλθαν αλλά «δεν ήταν το ίδιο πράγμα, δεν ήταν τόσο άσχημο».

Ωστόσο «σκέφτεσαι ότι βγαίνοντας έξω μπορεί πάντα να σου συμβεί κάτι» πρόσθεσε.

«Η συνοικία έχει ακόμη πληγές. Το να ξαναζούμε τέτοια πράγματα, εν μέσω της δίκης, είναι άσχημο» σχολίασε ο Φρεντ Ρολάτ.

Το μυαλό του πήγε αμέσως στην κόρη του, τη Μαργκό, που βρισκόταν στο σχολείο Αν Φρανκ, σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.

Ο δήμος του Παρισιού τον ενημέρωσε μέσω γραπτού μηνύματος ότι, όπως και οι άλλοι μαθητές, θα παρέμενε σε αποκλεισμό μέσα στο σχολείο.

«Μας είπαν ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με κάποιους ανθρώπους που κρατούσαν μαχαίρι και να μείνουμε στην αυλή» αφηγήθηκε η Μαργκό.

Μόλις έληξε ο αποκλεισμός των σχολείων, ο Φρεντ έτρεξε στο σχολείο για να τη βρει.

«Αισθάνομαι σαν να ξαναζώ μια φρίκη. Αυτός ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ» είπε στο πρακτορείο Reuters ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την αιματηρή επίθεση του 2015, το «Charlie Hebdo» μετακόμισε σε μυστική τοποθεσία.

Σχετικά άρθρα