Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλμπαϊράκ: Πλεονέκτημα η ραγδαία πτώση της λίρας – Τι είπε για την Ελλάδα

Αλμπαϊράκ: Πλεονέκτημα η ραγδαία πτώση της λίρας – Τι είπε για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Οικονομική Ύφεση, Τουρκία,

Η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κληρονομιά της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, θέτοντας την «ανταγωνιστική» λίρα στην καρδιά της στρατηγικής της.

Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την ώρα που το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα οι προειδοποιήσεις των ειδικών και η δυσφορία της κοινής γνώμης εντείνονται.

Ο Αλμπαϊράκ επέλεξε τον όρο «ανταγωνιστική» για να περιγράψει τη λίρα, που έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της μόνο φέτος, κινούμενη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Για τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών το εξαιρετικά φθηνό νόμισμα είναι πλεονέκτημα και όχι βάρος, αφού θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη το 2021.

Οι ειδικοί διαφωνούν αφού μεγάλο μέρος των τουρκικών επιχειρήσεων βαρύνονται με δάνεια σε αμερικανικό δολάριο, τα οποία γίνονται ολοένα πιο «ακριβά» όσο υποτιμάται η λίρα.

Τα νοικοκυριά από την πλευρά τους έρχονται αντιμέτωπα με καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σε σχετική ερώτηση του Bloomberg ο Αλμπαϊράκ απάντησε ότι στόχος είναι ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά και ο περιορισμός της εξάρτησης τόσο από εισαγωγές όσο και από χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα.

«Θα το πετύχουμε αυτό αυξάνοντας τις εξαγωγές και τις τουριστικές εισπράξεις μας, αλλά και παράγοντας στο εσωτερικό της χώρας αγαθά και υπηρεσίες, που έως τώρα έπρεπε να εισάγουμε» διαβεβαίωσε.

Με λίγα λόγια ποντάρει σε μία πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας, κάτι που βεβαίως δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη υπόθεση.

Οι κυρώσεις της ΕΕ, η Ανατολική Μεσόγειος και η «ελληνογαλλική συμμαχία»

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει αναφορικά με τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει η ΕΕ λόγω της δραστηριότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλμπαϊράκ απαντά:

«Θα πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση της Τουρκίας.

»Ποια χώρα θα δεχόταν τον χάρτη που μας επιβάλλουν;

»Η ΕΕ δεν πρέπει τόσο εύκολα να εγκαταλείπει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες δικαιοσύνης όταν πρόκειται για την Τουρκία.

»Ξεχωριστά με την κάθε χώρα, η Τουρκία έχει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση με την πλειονότητα των μελών της ΕΕ, όταν όμως πρόκειται για την ΕΕ ως σύνολο, μια – δυο χώρες κάνουν κοινό μέτωπο εναντίον μας λόγω πολιτικών κινήτρων και εκλογικών ανησυχιών που θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο των χωρών της ένωσης.

»Η κοινή στάση Ελλάδας – Γαλλίας δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο ούτε την ΕΕ. Είμαστε σίγουροι ότι θα αναγνωρίσουν το λάθος τους όταν αποκτήσουν λίγη κοινή λογική, ελπίζουμε όμως να μην συμβεί αυτό πολύ αργά».

Σχετικά άρθρα